El Ninjo, og hva så?

Jeg strever fortsatt med å holde tritt med kommentarene på forrige helgs TW-blogg. Akkurat nå har visst antall kommentarer kommmet opp i 570 ...! Definitivt ny rekord.  

Men til saken: Det er en offisiell El Ninjo i Stillehavet. Riktignok en veldig liten en foreløpig, og ingen vet hvor lenge denne vil vare. 

En konsekvens av El Ninjo er at mye regn faller rett ned i Stillehavet, og mindre regn i Australia. Som et resultat av dette får globalt havnivå et midlertidig ekstra løft, i tillegg til den jevne trenden. Slik ser den nyeste kurven for satellittmålt globalt havnivå ut nå:

Der går globalt havnivå mot en ny topp. Utrolig hva satellittene klarer å måle! (Bilde: CNES/LEGOS/CLS)

 

En annen forventet konsekvens av El Ninjo er at global temperatur stiger. Og selv om El Ninjoen så langt har vært heller svak, så er det rekordvarmt på flere av indikatorene for global temperatur. Såvidt jeg kan se, så ligger året 2015 etter tre måneder på følgende plassering:

  • GISS: nr 1
  • JMA: nr 1
  • NOAA: nr 1
  • UAH: nr 4
  • RSS: nr 8
  • Værballonger: nr 2

Jeg har plottet NOAAs globale temperaturavvik-kurve siden Det internasjonale geofysiske året 1957/58. Det er snart 60 år siden, og trenden er foreløpig +0,13 grader pr tiår. I et perspektiv på 100 eller 120 år er trenden noe mindre, og usikkerheten i de årlige verdiene litt større. 

Temperaturtrenden målt ved bakkenivå siden det Internasjonale geofysiske året er 0,13 grader pr tiår. (Bilde: NOAA)

 

Det har vært mye snakk om utflatingen i global temperatur det siste tiåret. Jeg vil tro at den er unnagjort nå for måleseriene ved overflaten, men det gjenstår å se.

En enkel måte å forklare mesteparten av utflatingen på, er ved å se på ONI-indeksen. Denne beskriver (glattet over 3 måneder) havoverflatetemperaturen i Ninjo3.4 området i Stillehavet. Og når den i tillegg glattes over 3 år (tykk linje) på Climate4you, så ser ting slik ut: 

ONI-indeksen's tykke kurve er på vei opp igjen etter mange år under nullnivå. ((Data: NOAA. Grafikk: Climate4you).

Egentlig er det ganske enkelt: Den tykke ONI-kurven lå i positivt terreng i årene 2002-2006, mens den har hatt negative verdier siden 2007 (og fortsatt mangler det en måned eller to før den passerer null igjen). Det betyr i praksis at global temperatur må ha ligget "kunstig høyt" for drøyt ti år siden, og "kunstig lavt" de siste åtte årene. Min konklusjon: Det er ingen "utflating" av global temperatur, men IPCC4-rapporten (som kom i 2007) ble nok lurt litt av de høye ENSO/ONI-verdiene i oppkjøringen til rapporten.   

 

Det var alt. Drar til ESA i Paris mandag kveld, så ikke forvent mine kommentarer til dine kommentarer umiddelbart.  

 

Powered by Labrador CMS