En historie om is og varme
Det var klarvær på Grønland i går, og den muligheten kan vi jo ikke la gå fra oss når vi har satellittene der oppe. Så her er satellittbilder både fra øst- og vestsiden av den store breen.
Ved Scorebysund på østkysten har ikke isen forsvunnet i fjorden enda, men nå er det nok like før:
Smeltingen kom sent til Grønland i år, men nå er den altså i gang. Vi får se hva sesongen bringer videre. Slik mener de danske forskerne ved DMI at sesongen har vært hittil:
Når det gjelder sjøisen i Arktis, så har nok den gitt opp rekordforsøket for i år. Slik så sjøis-kurven ut på fredag:
Nytt om ENSO
Så over til varmen i Stillehavet. Det har dannet seg en tydelig signatur av El Ninjo i overflatetemperaturen nå. Slik var satellittenes vurdering ved slutten av denne uken:
Til sammenlikning så det slik ut på samme dato i 2009:
Det er fellestrekk i de to bildene. I tillegg til "tungen" av varmt overflatevann som ligger langs ekvator ut fra Peru og Galapagos, så ser man at begge årene hadde mye varmt vann nordøst i Stillelhavet. Men per i dag er altså årets El Ninjo sterkere, og dagens værvarsel tyder på at mer er i kjømda. Slik ser nemlig værkartet ut et stykke ut i neste uke:
Slik jeg forstår det, så bør dette trigge enda en kelvinbølge, som vil bringe enda mer varmt vann over til kysten av Sør-Amerika. Og når passaten så begynner å blåse normalt igjen, så kommer vi til å se en El Ninjo som topper seg før årsskiftet på et høyere nivå enn den som var der i 2009/2010.
Dette blir spennende. Vi er faktisk svært nær å få tre meget varme år på rappen nå, med både 2015 og 2016 som aktuelle kandidater til nytt rekordvarmt år. Nesten så jeg må finne fram skjemaet fra IPCC4 ...
Og dessuten: Nå blir det bedre sommervær i Norge, også.
God helg.