En krystallklar påske

Vi skriver april, og her på mine trakter er vi i ferd med å unnagjøre en påske med et helt utrolig påskevær: Strålende sol fra blå himmel hver eneste dag, med kalde, klare netter. Her er forresten mars måned fra værstasjonen på Kjeller:

En kald mars måned på Østlandet - her representert ved Kjeller. (Bilde: yr.no)

Vi får benytte det fine påskeværet til å se på noen optiske  satellittbilder. Først et oversiktsbilde på Langfredag fra NASAs satellitt Terra:

Snøen var allerede forsvunnet lengst sør i Østfold på langfredagen. (Bilde: NASA Terra MODIS)

Så et mer detaljert bilde fra Sentinel-2 første påskedag, for de som er spesielt interessert i isen på Nordre Øyeren:

Kun for spesielt interesserte, kanskje. Men har man sin egen blogg, så må man jo kunne unne seg noen bilder fra hjemlige trakter en gang i blant ... (Bilde: Copernicus Sentinel data 2018)

I følge Sentinel-2 så har våren kommet omtrent til flyplassen ved Rygge:

Mye bar bakke sør for Rygge da Sentinel-2 passerte første påskedag. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2018)

    

Var det snø overalt i landet? Nei, slik så det ut ved Solastrand 28. mars:

Ikke mye snø å se vest i Rogaland 28. mars. (Bilde: Copernicus Sentinel-2 data 2018)

Ellers falt altså (vrakrestene av) den kinesiske romtasjonen Tiangong-1 trygt ned sør i Stillehavet 00:16 UTC i natt. Den siste prognosen jeg så før jeg tok kvelden, indikerte 00:18 UTC, så de traff ganske bra der. Det var nok litt spenning i Øst-Asia, for på den siste runden passerte romfartøyet over tett befolkete områder i Kina, Korea og Japan: 

Den gule kurven viser det siste omløpet for Tiangong-1. Den kinesiske romstasjonen falt ned litt til høyre for der bildet slutter. (Bilde: Aerospace Corp.)

  

Og når vi snakker om romstasjoner: I kveld skal altså ESAs store romfysikkinstrument ASIM - Atmosphere Space Interaction Monitor - sendes opp fra Florida til Den internasjonale romstasjonen. Fraktefartøyet er en Dragon/Falcon-9 fra Space-X. Store deler av ASIM-instrumentet er bygget i Norge, og norske forskere har store forventninger til målingene. Mye mer om ASIM finner dere her: 

https://www.nrk.no/hordaland/norsk-teknologi-om-bord-i-elon-musks-neste-romrakett-1.13975362

http://www.uib.no/aktuelt/116410/følg-spacex-oppskytningen-direkte

Det twitres også live fra oppskytningen: 

https://twitter.com/Romsenteret

Nedtellingen kan følges her:

http://asim.dk 

Vi håper det beste for ASIM og alle forskerne og romingeniørene som har jobbet så lenge for dette.

Og ellers?

Den første månedsverdien for global temperatur i mars er allerede inne, det var Roy Spencer (UAH) som rapporterte om +0,24 grader anomali nedre troposfære. Det ser ut til å være den femte eller sjette varmeste marsverdien gjennom de snart 40 årene med satellittmålinger fra UAH. Og dette er, såvidt jeg kan se, en meget høy verdi til å være mars måned i et La Nina-år: 

Tross La Nina i vinter kom det enda en høy UAH-verdi for global temperatur i nedre troposfære. På hvilket nivå vil global temperatur legge seg når vi får et ENSO-nøytralt år? (Bilde fra Roy Spencers blogg)

 

God arbeidsuke!

Powered by Labrador CMS