En overraskende andreplass

Februar-tallene for global temperatur har nå tikket inn fra en rekke institutter. Og budskapet fra måleseriene ved overflaten (JMA, GISS, NOAA, samt reanalysen fra ECMF) er temmelig entydig: Dette ble det nest høyeste anomaliet som er registrert for februar.

Denne vinteren (des-jan-feb) ble også den nest varmeste som er registrert ved overflaten, til tross for at vi hadde en liten La Nina (i følge den amerikanske definisjonen, mens australierne stiller et litt sterkere krav før de offisielt utroper La Ninaer eller El Ninjoer). 

Den nest varmeste vinteren så langt for global temperatur ved overflaten. (Bilde: JMA)

Troposfære-temperatur, målt av satellitter og værballonger, endte to-tre plasser lenger ned på rankinglisten for februar. 

Det er bare å fastslå at året har startet varmere enn jeg trodde ved nyttår. 

Et moment som ble kommentert i debatten i forrige ukes blogg, var at mens troposfære-temperaturen responderer veldig sterkt på ENSO, så synes overflatetemperaturen å bli stadig mer påvirket av åpent vann i områder som tidligere var islagt på denne tiden av året. Dessuten har det vært svært varmt utenfor kysten av Peru så langt i år:

Veldig varmt i havoverflaten utenfor Peru nå. (Bilde: NOAA)

Globalt havnivå gir seg ikke

Nøyaktig beregning av globalt havnivå ligger alltid noen måneder etter sann tid, men nå man kommet fram til desember. Etter å ha gått litt ned gjennom siste halvdel av El Ninjoen, så har havnivået krabbet seg litt opp igjen nylig:

Globalt havnivå avsluttet året på rekordhøyt nivå. (Bilde: CNES/LEGOS/CLS)

Vulkaner og vær

Vulkanen Etna hadde et solid utbrudd denne uken. I tillegg til bilder fra plenty med turist-mobiltelefoner og TV-kameraer, tok også satellitten Sentinel-2A et fint bilde av utbruddet. Her ser man den glødende lavastripen, noen få skyer (hvitt) og snø (blått), samt kulturlandskapet nærmere kysten. 

ESA var raskt ute med å vise et satellittbilde av utbruddet på Etna. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017)

Sentinel-2 observerer på mange flere frekvensbånd enn bare i det visuelle området. Disse båndene er valgt slik at man tydelig skal kunne skille mellom skyer og snø. 

Radarsatelliten Sentinel-1B tok samme dag et fint bilde fra Nordsjøen øst for Shetland. Alltid moro å se hvordan terrenget former været: 

Radarbilde tatt fra satellitten Sentinel-1B over Nordsjøen torsdag 16 mars. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017)

Og ellers?

I serien "Med Sentinel-2 på jakt etter blogg-debattanter" har vi denne uken kommet hit: 

Enda et bilde fra Rogaland, sett fra Sentinel-2A den 7. mars. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017)

Og helt til slutt - dersom noen har lyst til å fortsette debatten fra forrige blogg - så tar jeg med denne fine figuren som debattanten K. Lindem linket inn i kommentarfeltet der, om den observerte sammenhengen mellom ENSO, den globale nettofluksen og troposfæretemperaturen: 

Variasjonene i ENSO, troposfæretemperaturen og nettofluksen ved toppen av atmosfæren. (Bilde: Okular)

God helg!

 

Powered by Labrador CMS