En strålende uke

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken stod definitivt i solas tegn (selv om det var mye skyer over Norge). Etter det innledende utbruddet bak solranda som jeg rapporterte om forrige helg, så tro altså sola til med et virkelig stort utbrudd (nivå X5) natt til onsdag.

 

X5-flare på sola natten til 7. mars, sett fra Solar Dynamics Observatory. (Foto: (NASA SDO))

 

Radiostråling, røntgenstråling og UV-stråling kom umiddelbart, og satte igang med økt radiostøy og ionisering av atmosfæren vår. Det skapte radio-blackout på mange frekvenser på den siden av Jorda som vendte mot sola da det smalt (Stillehavsregionen).

Etter en drøy time begynte de raskeste protonene (som har masse, og derfor ikke kan bevege seg med lyshastighet) å bombardere kloden vår. Og proton-stormen fortsatte og fortsatte. En ny, men mindre, M6-flare natt til fredag bidro med nye doser røntgen, UV og enda flere protoner. Det var liv og røre ute i Van Allen -beltene.

 

Røntgenstrålingen der ute hvor satellittene går, gikk helt opp til nivå X5. (Foto: (NOAA))

 

Etter å ha observert det store smellet, og regnet noen timer, meldte den amerikanske (rom-)værvarslingen NOAA at dette her ville kulminere med en sterk geomagnetisk storm to døgn senere. Varsel ble sendt ut for geomagnetisk storm av klasse G3. Og så var det bare å vente, mens protonene herjet med satellittenes solpaneler.

Plasmaskyen fra sol-utblåsningen meldte seg hos ACE-satellitten ute i Lagrangepunkt L1 8.mars kl 10:45 UTC, og dundret inn i Jordas magnetfelt og atmosfære ca 20 minutter senere.

Stormen virket innledningsvis ikke å være så sterk – bare G1. Men dette skyldtes at magnetfeltet som plasma-skyen brakte med seg, lenge hadde en ganske ”snill” retning i forhold til Jordas eget magnetfelt. Men så utover natta til 9. mars meldte satellittene at magnetpilen for det innkommende plasmaskyen vendte mot syd, og dermed braket det løs på fredagen. Og jammen fikk NOAA helt rett – den geomagnetiske stormen holdt seg på nivå G3 i flere timer.

 

Indeksen for geomagnetisk storm lyste rødt mesteparten av dagen, og toppet seg på nivå G3 slik NOAA hadde varslet. (Foto: (NOAA))

 

Sannsynligvis er dette tidenes best varslete geomagnetiske storm.

Og en ny geomagnetisk storm kommer nå i helgen fra utblåsningen fredag. 

Interessant var det også at Statens kartverk benyttet anledningen denne uken til å annonsere sin kommende overvåknings- og varslingstjeneste for ionosfæren og dennes innvirkning på GPS-nøyaktigheten. Norge er helt i teten på dette området:

 

www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.8027777

 

Smellet på sola røsket forresten kraftig opp i hele solsystemet. Mengden galaktisk kosmisk stråling her nede på Jorda falt kraftig, hvilket er helt i henhold til lærebøkene. Og de som er interessert i sammehengen mellom sola, kosmisk stråling, skyer og klima, har fått et nytt interessant eksempel å studere i kommende publikasjoner. 

 

Nivået på galaktisk kosmisk ståling i Finland falt kraftig etter hvert som solvindstormen bredte seg utover i solsystemet vårt. (Foto: (Oulu Neutron Monitor))

 

 

Nordlys fotografert fra en noe uvanlig vinkel av ESA-astronaut Andre Kuipers oppe på Romstasjonen. (Foto: (ESA))

 

 

Og ellers, her nede ved bakken?

 

Nok et månedsestimat for sjøisens volum i Arktis. Også i februar måned var isvolumet omtrent identisk med 2011, i følge Polar Science Center ved UNiv i Washington. Så vi risikerer faktisk at når de første årlige endringsmålingene fra ESAs CryoSat skal legges fram offentlig i april, så vil svaret bli ”Ingen endring!”. Det blir spennende å se. De fleste har jo forventet at CryoSat skal levere en trend …

 

Estimert sjøis-volum i 2012 i Arktis ligger foreløpig helt likt med fjorårets verdier. (Foto: (PSC, Univ of Washington))

 

Nedre troposfære var megt kald i mars 2011. Det meste tyder på at årets mars måned vil bli noe varmere. Så er da også La Nina på full retrett i Stillehavet. Nøytral ENSO er ikke langt unna nå. Da vil vi få se hva som ”egentlig” er riktig global temperatur. Spenningen stiger …
 

 

Ikke hver dag det er så skyfritt i Trøndelagen som torsdag 8. mars. Men det ser ut til at våren bare har kommet til Ørland foreløpig. (Foto: (ESA ENVISAT))

 

 

Powered by Labrador CMS