Etter stormen

"Harvey" kom, satt der borte i Texas noen dager, og så dro han omsider videre. Mitt inntrykk er at langtidsvarselet fra ECMWF traff veldig bra. Prognosen fra sist helg sa at Harvey skulle være oppe i Ohio-dalen når jeg skriver dette på lørdagskvelden en uke senere, og det ble ikke mye bom. Naturvitenskapen skjønner veldig mye av hvordan været fungerer, og har evnen til å omsette dette til storskala varsler en uke fram i tid.

Neste orkan inn mot USA er "Irma", som i øyeblikket er en kategori-3 orkan ute i Atlanterhavet. Det er fortsatt mer enn en uke til den (eventuelt) går på land i USA, og derfor varierer fortsatt sporet nokså mye etter hvert som nye prognoser regnes ut ved ECMWF hver tolvte time. Prognosen som ble kjørt natt til lørdag, antydet at "Irma" ville treffe South Carolina neste mandag. Mens den prognosen som ble kjørt 12:00 UTC på lørdag tilsier at "Irma" vil bryte av mot nord-øst akkurat tidsnok til at den holder seg til havs når den suser opp langs østkysten over there neste mandag. ...

Blir dette værsituasjonen mandag om en drøy uke? (Bilde: ECMWF)

Aviser, radio og TV har brakt dere mer enn nok info om flommen i Texas, der også mange nordmenn i oljebransjen bor. Jeg tar her bare med dette vannstandsplottet fra Neches River, ved den gamle byen Beaumont litt lenger øst i Texas:

Det er ikke så greit når vannet står 7,5 fot over den gamle rekorden ... (Bilde: NOAA)

Sjøisen

Nok om flom, la oss snakke litt om sjøisen i stedet. På Norsk Romsenter hadde vi besøk fra ESA i uken som gikk, og folkene derfra kunne fortelle at ESA's Cryosat ved vinterens slutt hadde målt rekordlavt volum for sjøisen i Arktis (Cryosat gjør bare volum-målinger i vinterhalvåret, fordi den ikke liker vann oppå isen). Så isen var definititivt "sårbar" da smeltesesongen startet - men noen rekordsmelting ble det ikke denne sommeren. 

NOAA-tallene for isutbredelse er akkurat kommet inn for hele august måned, og det ser ut til at det ble den tredje laveste august-plasseringen for Arktis, og den nest laveste for Antarktis, når det gjelder sjøisens utbredelse. 

Det har smeltet saaakte de siste ukene, så akkurat nå ved månedsskiftet ser det ut til at Arktis ligger på femte- eller sjetteplass (nedenfra). Sjøisen ligger nå tynt spredt utover i ganske store områder, særlig på den andre siden av Nordpolen: 

Sjøisen i Arktis, observert med det japanske passive mikrobølgeinstrumentet AMSR2 fredag 1. september. (Bilde: PolarView/Univ Bremen)

Jeg synes jeg ser i langtidsvarselet fra ECMWF at det vil blåse ganske mye sønnavind fra Beringstredet inn i Arktis de neste fire dagene. Da må vi nok forvente noe sammentrykking av sjøisen på den siden, og at september-minimum vil bli en del lavere enn hva det ser ut til i dag.      

Gjennom Nordvestpassasjen - nok en gang

Som noen kanskje har sett på NRK, så pågår det nå et spennede slep av vraket av den gamle norske polarskuta "Maud" i Nordvestpassasjen:

https://www.nrk.no/urix/spent-for-_maud_-slep-gjennom-isen-mot-gronland-1.13669826

Da kreves det litt mer detaljer enn hva klima-instrumentet AMSR2 kan gi. Så her er iskartet fra 1. september produsert av den kanadiske istjenesten, som bruker radarsatellittbilder fra kanadiske Radarsat-2 og europeiske Sentinel-1. Radarbildene viser detaljer ned til ca 50 meter.         

August 2017 la seg pent på trendlinjen for sjøisen i Arktis. (Bilde: NSIDC)
Ikke langt unna ny minimumsrekord for august-sjøisen i Antarktis. Den lange trenden er fortsatt hårfint positiv. (Bilde: NSIDC)
Iskart for Nordvestpassasjen. Vil det gule området merket "J" skape problemer for slepet av polarskuta "Maud"? (Bilde: Canadian Ice Service)

ENSO

Det var (i flg NOAA) (nesten - i flg BOM) en liten La Nina sist høst. Jeg tror det blir La Nina denne høsten også. Passatvinden er som den skal, og det er ikke noe tegn til vestavindsutbrudd å se i værprognosen. Kloden samler varme i Stillehavet.

Fjorårets forsøk på en La Nina fislet bort ved årsskiftet. Vil det bli en skikkelig La Nina denne gangen? (Bilde: NOAA)

 

Vel, det får være nok for i dag.

Førstemann som rapporterer global temperatur fra UAH, RSS, Copernicus her i kommentarfeltet, får hederlig omtale. 

God helg. 

Powered by Labrador CMS