Farvel til en flom

Vannet er på vei ned hos meg (mens Mjøsa fortsatt stiger sakte). Øyeren kulminerte 11 cm høyere enn den gjorde i 2013, noe over nivået for tiårsflom. Det var ganske mye vann altså, men betydelig lavere vannstand enn i 1995. Så 2018 nådde ikke høyt nok opp til å få et merke på flomsteinen som står ved Fetsund Lenser:

Ganske mye vann i år, men det var mye mer vann i gamle dager ved Fetsund. "Storofsen" i 1789 er avmerket helt øverst på flomsteinen, mens "Vesleofsen" i 1995 har et merke nede på sålen. Og i 1967 stod vannet drøyt 2 meter høyere enn i 1995. (Bilde: T. Wahl)

Jeg er imponert over prognosene som NVE kom med: Rett etter at regnet hadde passert fredag for en uke siden, så kom prognosen om at Øyeren ville kulminere på 103,0 moh. Dagen etter sa prognosen 102,9 moh. Fasiten ble 102,93 moh! 

Det er et tett nettverk av målestasjoner i elvene rundt om i landet nå, og gode modeller for å beregne hvordan vannføringen vil utvikle seg. Det er og blir været som er usikkerhetsfaktor nr 1. Heldigvis var det oppholdsvær i dagene før flommen kulminerte - det kunne gått mye verre. 

Flommen 2018 stod "bare" en halvmeter over gulvet i båtnaustet mitt. Og ja - vannet var brunt. (Bilde: T. Wahl)

Jeg tar med to bilder som Copernicus-satellitten Sentinel-2 tok over Glomma-deltaet i Nordre Øyeren, her med en fargekombinasjon som vanligvis brukes for jordbruksformål. Først 30 april, med ganske normal vannstand: 

Nordre Øyeren sett fra Sentinel-2 den 30. april i år. (Bilde: Copernicus Sentinel-2 data 2018)

Og her er 16. april, nær flomtoppen: 

Resten av kloden

Når det gjelder global temperatur ved overflaten, så har både Copernicus/ECMWF, JMA og NASA GISS meldt at dette ble den tredje varmeste april-måneden. Og der kom NOAA også med tredjeplass: 

https://www.ncei.noaa.gov/news/global-climate-201804

Etter at fire måneder er unnagjort, er 2018 det femte varmeste året, i følge NOAA. 

Nino3.4 har fortsatt ikke krabbet seg over nullnivået. Modellene har mer tro på en El Ninjo enn en ny La Nina senere i år. 

Globalt sjøisdekke er i skrivende stund fortsatt rekordlavt.

Og i følge NASA-satellitten Terra var det mye bra vær i Norge på nasjonaldagen. Det ser ut til at skydekket startet omtrent ved svenskegrensen ...

Dette må man vel kalle "godkjent 17.mai-vær"? Og fortsatt mye snø i høyfjellet. (Bilde: NASA Terra MODIS)

 

Powered by Labrador CMS