Ferdig med januar

Og vips, så var også januar måned unnagjort denne vinteren. Lite snø var det her hjemme, og lite sjøis var det både i nord og sør. Rekordlite, faktisk. Her er sjøiskurven for nordlige halvkule, med en tydelig trend og lite avvik: 

Januar-sjøisens utvikling i Arktis gjennom snart fire tiår med satellittmålinger. (Bilde: NSIDC)

Og her er sjøis-kurven for den sydlige halvkuke, med en usikker trend og meget stort avvik:

Januar-sjøisens utvikling utenfor Antarktis gjennom nesten fire tiår med satellittmålinger. (Bilde: NSIDC)

En av grunnene til den nye januar-rekorden i Arktis, er at det har gått særdeles tregt med tilfrysingen i Karahavet denne vinteren. Og fortsatt er det ikke helt tilfrosset der, i følge det japanske AMSR2-instrumentet: 

Fortsatt litt åpent vann i Karahavet den 2. februar i år. (Bilde: AMSR2-JAXA/Univ Bremen)

Global temperatur

Satellittene er som vanlig tidlig ute med sine globale temperatur-anomalier. I nedre troposfære endre årets januar på syvende- eller åttendeplass hos UAH og RSS, mens den nye temperaturkurven for hele troposfæren (TTT v 4) hos RSS hadde årets januar på femteplass: 

Nyeste versjon av RSS-algoritmen for satellittmålt global temperatur i troposfæren sier at trenden der oppe er 0,18 grader pr tiår. (Bilde: RSS)

Hvorfor er ikke januar-verdiene for global temperatur høyere, når vi jo har en global oppvarming? Først og fremst fordi vi nå har en liten La Nina i Stillehavet. Og La Nina betyr, som kjent, lav global temperatur rundt årsskiftet.

ENSO - en solid utlufting i året som gikk

Når vi først snakker om ENSO: Der kom også verdien for fjerde kvartal når det gjelder varmen i havet, målt med ARGO-bøyene. Og - som vi hadde mistanke om - El Ninjoen 2016/2017 var så sterk at årsverdien for varmemengde i havet gikk ned fra 2015 til 2016. Det er hva man må kunne kalle en skikkelig utlufting av varme fra Stillehavet!

Varmemengden i havet gikk ned fra 2015 til 2016 på grunn av den store El Ninjoen 2015/2016. Den sorte kurven viser årsverdien. (Bilde: NOAA)

Vi får se hva satellittmålingene av innstråling/utstråling som gjøres med CERES-instrumentene på satellitter, sier om den saken. Men det kan nok ta noen måneder, siden denne emailen kom nå i kveld:

Mens vi snakker om sola - eller skriver om klodens energibalanse - så ramler det inn en email fra NASA. (Skjermbilde)

 

Sola og Månen

Jeg tippet 80 flekkfrie dager på sola i 2017, og nå har vi allerede brukt 10 av dem. Solaktiviteten er meget lav. 

Og for de som er mer interessert i ferder til Månen enn fjernmåling av Jorda - her er en liten sak for dere: 

http://www.dn.no/dagensavis/2017/02/02/2047/Industri/race-etter-maneskatter

God helg!

 

Powered by Labrador CMS