Flekkfritt

Det har vært usedvanlig kaldt i Midt-Vesten over there denne uken. Noen sier det skyldes tyfonen Neoguri ved Japan, og noen sier det er jetstrømmen og polarvirvelen som hjemsøker USA.

 

Det amerikanske kuldehullet denne uken strakte seg helt ned til Texas. (Foto: (University of Maine))

 

En mer poetisk forklaring er at det er Naturen selv som, gjennom å sende kaldt vær helt ned til Texas, markerer at Texas-rockeren Johnny Winter nylig gikk bort, 70 år gammel. Johnny Winter var, i alle betydninger av ordet, tidenes hviteste bluesartist. The sky is cryin' …

 

Johnny Winter (1944 - 2014). (Foto: (Platecover))

 

Flekkfri sol!

En våken solforsker og adm.dir. stakk innom kontoret mitt her om dagen og leverte følgende tips: “I morgen kommer solflekktallet til å være null, for første gang siden 2011!”.

Med fasiten i hånd kan vi fastslå at sjefen fikk rett: 17. juli 2014 står nå offisielt oppført med solflekktall 0 i statistikken. Samt en meget lav verdi for radiostøyen fra sola. 

Det er ikke mange dagene siden det var full fres oppe på sola med tresifret solflekktall. Så torsdagens null markerer neppe noen bråstopp - det kommer nok til å bli plenty med både nordlys og flares både denne vinteren og den neste. Men en flekkfri sol er og blir et tegn på at nå har vi lagt enda et solmax bak oss. For Johnny Winter ble det altså det siste.   

Isen i Arktis

Det har vært nesten vindstille oppe i Polhavet de siste dagene, med minimal isdrift. Sommersola har nå smeltet mesteparten av sjøisen som var igjen i Hudson Bay og ved Novaja Zemlja.

 

Sjøisen i Arktis 17. juli 2014, observert fra japansk satellitt. (Foto: (PolarView / Univ Bremen))

 

 

Nå er det vindforholdene de neste 50 dagene som vil avgjøre hvor lavt årets is-sesong havner på rankinglistene. 

 

Sjøisen på nordlige halvkule, oppdatert 19. juli. (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

Tyfoner i full fart

En av leserne kommenterte tidligere i uken at nå var det trolig en ny tyfon på vei mot Filippinene. Jeg svarte at njaei, den globale værvarslingsmodellen fra ECMWF så ikke i sin prognose at det lavtrykket ville spinne opp til en tyfon. Men så skjedde altså: Tyfonen Rammasun ble født, herjet stygt på Filippinene, og styrket seg ytterligere før den i skrivende stud herjer grensetraktene mellom Kina og Vietnam. 

Jeg har skrytt mye av ECMWFs modell tidligere, men her er det bare å innrømme at den fikk trøbbel. Slik ble virkeligheten 17. juli kl 00 UTC: 

 

Her er tyfonen Rammasun på vei fra Filippinene til Kina 17. juli kl 00 UTC. (Foto: (ECMWF))

 

Mens prognosen som kom tre døgn tidligere fra ECMWF, var slik:

 

Her er 3 døgns prognosen som kom 14 juli. Ingen Rammasun å se der 17 juli kl 00 UTC. (Foto: (ECMWF))

 

Hmmm. Håper det ikke var satellittenes skyld at modellen bommet såpass mye der. 

 

Mer om ENSO

En annen av leserne skrev tidligere i år at ENSO mest trolig kommer til å holde seg på grensen til El Ninjo i lang tid framover. Det ser ut til å kunne bli et meget godt tips. Ved midten av juli mener i hvert fall majoriteten av sesongmodellene at ENSO-indeksen Nino3.4 skal holde seg mellom 0 og 1. 

 

Modell-prognoser fra mange institutter for ENSO-indeksen Nino3.4 gjennom høsten og vinteren. Det blir kanskje en bitteliten El Ninjo? Eller kanskje ikke? (Foto: (IRI/CPC))

 

Både NOAA og ECMWF mener indeksen skal bevege seg opp mot +1, mens ESSIC ICM indikerer en høst og vinter mellom 0 og +0,5. Vi får se. Det er en ny, men temmelig liten, Kelvin-bølge på vei østover i Stillehavet nå.   

 

God helg, og fortsatt god sommer. Og NÅ tar jeg sommerferie. Mulig jeg tar blogg-ferie også. Eller kanskje jeg får skrivekløe etter en uke eller to med sement, snekring og maling … 

 

Powered by Labrador CMS