Før flommen
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Der var vi over i mai måned. Dette er den tiden på året da diskusjonstemaet i min del av landet, er om det kan bli flom. Den gamle tommelfingerregelen sier at hvis våren kommer tidlig, så blir det ingen storflom i Øyeren. Og i år kom våren tidlig her i lavlandet. Men fortsatt er det noe snø igjen langt oppe på fjellet, og den bør helst ikke smelte samtidig med at det faller store nedbørsmengder.
Vannstanden i Øyeren er nå omtrent på normalnivået. Innsjøen var kraftig tappet ned i mars-april:
Nedtapping setter sine spor i landskapet. Slik så det ut for noen uker siden:
Et annet syklisk naturfenomen, men som jeg aldri har sett så tydelig som i år, er insektenes feiring av at våren/sommeren har kommet:
Kom gjerne med forslag til hvilket insekt det var jeg så - jeg har ikke peiling. Her er et annet bilde fra den samme joggeturen 28. april:
Hvis verden blir 2 grader varmere (i gjennomsnitt), så skal nok temperaturen her på Romerike opp med mellom 3 og 4 grader, vil jeg tro. Det siste halvåret har således gitt oss en forsmak på hva som kan komme til å bli den nye “normalen”. Her er målingene fra Kjeller:
April-temperaturen for hele Norge endte 2,5 grader over normalen (1961-1990), i følge Meteorologisk institutt. Det ble den syvende varmeste april-måneden i Norge.
Og her er allerede april-temperaturen (avvik fra normalen 1981-2010) for hele kloden, i følge reanalysen fra NOAA:
Det er mer grønt, gult og rødt enn blått og lilla der. Så april 2014 må nok ha vært en varm måned her på Jorda. Og da er det bare å vente på estimatene for global temperatur, de kommer i ukene framover …
På jakt etter mer innsikt
På lokal og regional skala, vil det være både vinnere og tapere i en varmere verden. Men det naturvitenskapelige hovedspørsmålet er altså hvor varmt det kommer til å bli, for en gitt utslippsbane. Observert global temperatur og varmeopptak i havet sett i lys av ENSO-aktiviteten 2014/2015, vil bidra til ytterligere avklaring av det spørsmålet.
Etter å ha lest Trenberth, Fasullo & Balmaseda's artikkel “Earth's Energy Imbalance” (Journal of Climate, 2014) er det tydelig at vi trenger en ny El Ninjo for å forstå systemet bedre. Man har fortsatt ikke helt klart å forstå hvor i systemet varmen beveget seg i 2008-2009-2010, eller hvor nøyaktig satellittene og havbøyene faktisk målte.
Nå er det et enda nyere CERES-instrument oppe i bane (på værsatellitten Suomi-NPP), og man har fått på plass et nytt TSI-instrument for å holde øye med hva som kommer inn fra sola. Det bør hjelpe, sammen med tre altimeter-satellitter og alle ARGO-bøyene. Men Trenberth et al. savner in-situ målinger fra Polhavet.
ENSO kverner langsomt
Så over til Stillehavet. Den store Kelvin-bølgen fortsetter å ”torpedere” de ekvatorielle farvannene ved kysten av Sør-Amerika:
Men det er ikke bare ved Galapagos at havet er varmt nå. Her er satellittmålt havoverflatetemperatur for hele kloden 1. mai:
Vi ser her hvorfor de meteorologiske stasjonene på de norske fyrene langs Skagerrak og Nordsjøen målte rekordhøye april-temperaturer. Meget varmt sjøvann der nå.
Og ellers?
Det var fint 1.mai-vær mange steder i landet, deriblant i Telemark og Agder-fylkene. Her sett fra NASAs satellitt Aqua:
God helg til leserne.