Funker. Funker ikke. Funker kanskje.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens gode nyhet først: Europas nye værsatellitt MetOp-B er nå trygt overlevert i bane fra utvikleren ESA til operatøren EUMETSAT. De forskjellige instrumentene om bord er i ferd med å testes. Det vil ta flere måneder før de er finjustert.

De første dataene er allerede vist fra vindmåler-instrumentet ASCAT, og det ”klassiske” værbilde-instrumentet AVHRR. Og her er det første datasettet fra satellittens Microwave Humidity Sounder (MHS):

 

Første "bildet" fra MHS-instrumentet på MetOp-B. Vanndamp er viktig. (Foto: (EUMETSAT))

 

MetOp-B er et godt eksempel på at Europa nå tar et stadig større ansvar for vær- miljø- og klimaovervåkning fra verdensrommet. Dette gjelder også nedstrøms på analyse-siden.

Når det gjelder sjøis, så dukker stadig opp nye typer plott på web-siden til EUMETSATs Ocean and Sea Ice Satellite Application Facility (OSI SAF):

http://osisaf.met.no/p/ice_extent_graphs.php

 

Modeller i nød

Like bra er det ikke at de fleste modellene for Stillehavet har hatt store problemer med å henge med i ENSO-svingene de siste årene. Men noen modeller har vært bedre enn andre, så la oss se nærmere på saken.

Jeg viste sist uke hvordan europeiske ECMWF overvurderte høstens El Ninjo, og måtte justere prognosen kraftig ned fra august til september. Det samme gjelder prognosen fra konkurrenten og naboen UK Met Office:

 

Modellen ved UK Met Office (rødt) varslet at det skulle bli en solid El Ninjo denne høsten. Nå har den oppdaget hva som egentlig skjer i Stillehavet i disse dager. Sorte punkter er observasjoner. (Foto: (IRI / UK MetOffice))

 

Prognosen fra MeteoFrance lå aldri så høyt som ECMWF og UKMO. Det ser faktisk ut til at det franske tipset treffer ganske bra i år. Til gjengjeld har de store problemer med å forklare hva i all verden de varslet på samme tid i fjor!

 

Bra jobbet av prognosemodellen (rødt) fra MeteoFrance siste halve året. Men hva i all verden drev den med i fjor på denne tiden? (Sorte prikker er observasjoner) (Foto: (IRI / MeteoFrance))

 

Den som i vinter best klarte å varsle overgangen fra La Nina til en begynnende El Ninjo, var modellen ESSIC ICM fra University of Maryland (med god hjelp fra NASA og NOAA). Og jammen ser det også ut til at de klarer å treffe bra på nivået som ENSO topper seg på i høst:

 

Dagens vinner er amerikanske ESSIC ICM. Den ENSO-modellen har virkelig imponert det siste året! (Foto: (IRI / University of Maryland))

 

Dessuten er det en haug med ENSO-modeller der ute som knapt nok fortjener å bli nevnt. De gule og grønne kurvene i figurene over viser totaliteten av alt som har blitt varslet for Nino3.4-området av modellprognosene som samles inn av International Research Institute for Climate and Society (IRI). 

http://iri.columbia.edu/climate/ENSO/currentinfo/modelviews.html

 

Vel, slik er i hvert fall temperatur-avviket fra normalen i havoverflaten på kloden vår i skrivende stund. Det er store kontraster, og ganske kaldt i Norskehavet: 

 

Global havoverflatetemperatur (avvik fra normalen) målt fra satellitt denne uken. (Foto: (NOAA))

 

Global temperatur

Det nærmer seg slutten av september måned. Jeg har fortsatt god tro på mitt eget tips om at University of Alabama i Huntsville (UAH) vil melde ved månedens slutt at 2012 hadde den nest varmeste september som satellittene har målt i nedre troposfære. Selv om Roy Spencer ved UAH kanskje ikke vil formulere budskapet på akkurat den måten …

 

Mer om sjøisen

Is-arealet i Sørishavet vaker rundt rekordhøyt nivå, samtidig som minimumsrekord er satt i nord. Avviket fra normalen er i imidlertid størst i nord, så globalt sjøisdekke (Arktis + Antarktis) ligger fortsatt ganske lavt. Men noen global minimumsrekord ble det altså ikke i september 2012.

 

Det er "faren over" i denne omgang når det gjelder minimumsrekorden for globalt isdekket areal. Kurven ligger nå ca 1,5 mill km2 under normalen. (Foto: (Cryosphere Today))

 

 

Det er fortsatt langt opp til iskanten både nord for Svalbard og nord for Franz Josef Land. Hvor vil det tettes igjen først denne vinteren, tro? (Foto: (met.no))

 

Gamle elveleier på Mars

NASAs Curiosity ruller rundt og finner stadig nye spennende ting på Mars. Her er en fersk sammenlikning mellom hvordan bakken kan se ut på Mars og på Jorda: 

 

Hvor har det rent vann? Begge steder, sannsynligvis. (Foto: (Fra NASAs Curiosity web-side))

Powered by Labrador CMS