Global oppvarming, amerikansk nedkjøling

(Dette er den første blogg-artikkelen min som er egenprodusert med det nye editeringsverktøyet her på forskning.no. Så vær forberedt på litt kluss, prøving og feiling).

Er årets sjøis-minimum i nord passert? Det vet vi ikke med sikkerhet før om noen dager. Men slik så sjøis-kurven ut 12. september: 

Litt mer sjøis i Arktis i år enn i fjor, ja. (Bilde: EUMETSAT osisaf.met.no)


 

 

Målingene fra Arktis i august viser at sjøisen der er ca. en halv meter tykkere enn hva den var for 3-4 år siden. Her er kurven for istykkelse fra PIOMAS-modellen: 

 

Sjøisen i Arktis er nå nesten en halv meter tykkere enn den var på samme tid i 2010 og 2011. (Bilde: PIOMAS-modellen, University of Washington)

 

 

Så over til temperaturkartet (ved bakkenivå) for verden 12. september. Kloden som helhet er ca en halv grad varmere enn i perioden 1979-2000, og slik har det vært mesteparten av året. Men - i likhet med tidligere i 2014 - det er mye kaldere enn normalt på prærien i Canada og i de "norske" områdene i Midt-Vesten. Brrrrr. 

 

Temperatur-avvik fra normalen 1979-2000 ved bakkenivå den 12. september, i følge NOAAs løpende vær-analyse. (Data: NOAA. Grafikk: University of Maine)

 

Til slutt i dag et lite dykk ned i havet under ekvatorbeltet i Stillehavet. Der ser temperaturen (avvik fra normalen) slik ut: 

Ganske mye varmt vann under ekvatorlinjen i Stillehavet nå. Sannsynligvis vil det bli varmere overflatevann der utover i september og oktober. (Bilde: NOAA)

 

Sånn! Neste gang blir det sikkert mer glup tekst her. Men nå skjønner jeg i hvert fall hvordan det nye systemet for artikkelskriving her fungerer. Og i mellomtiden: Kjør debatt - for noen av disse bildene er verd en kommentar ...

 

Powered by Labrador CMS