Global temperatur flyr høyt

Nok en måned er unnagjort av 2016, og denne gang var det UAH (på Roy Spencers blogg) som kom først med verdien for satellittmålt global temperatur i nedre troposfære. Den foreløpige mars-verdien fra UAH ble +0,73 grader, som er ny mars-rekord derfra. Dermed har alle årets tre første måneder vært rekordvarme hos UAH, og gjennomsnitten for jan/feb/mars ligger ca 0,17 grader over tilsvarende periode i 1998, som var det forrige store El Ninjo-året.

Satellittmålt global temperatur i nedre troposfære ligger rekordhøyt så langt i år. (Data: UAH. Bilde fra Roy Spencers blogg)

I 1998 var det april som hadde den høyeste verdien hos UAH. Vi får se om en måneds tid hvordan 2016 klarer den utfordringen. 

Superdetaljerte vurderinger av oppvarmingstrenden fra 1998 til 2016 må også ta hensyn til hvor sterke de to El Ninjoene har vært. I følge den enkle ONI-indeksen synes de to å ha vært omtrent like sterke, mens den flerdimensjonale MEI-indeksen mener at 1998 var noe sterkere. Det ser ellers ut til at El Ninjoen i 1997/1998 slapp varmen noen uker tidligere enn årets El Ninjo. 

Sjøis  

Vi går videre til sjøisen i Arktis, som tok en innspurt de siste dagene av mars. Vi får se i dagene framover hva de forskjellige instituttene mener om saken når det gjelder plassene på seierspallen. Slik så i hvert fall kurven ut hos Cryosphere Today: 

Sjøisen i Arktis, den gule kurven viser 2016. (Bilde: Cryosphere Today)

Det har vært svært mye åpent hav nord for Svalbard denne vinteren, og slik var det også da NASAs satellitt Terra passerte der 1. april: 

Nokså lite sjøis nord for Svalbard 1. april. Og lite is inne i den lange Wijdefjorden. (Bilde: NASA Terra MODIS)

Og ellers?

Til slutt nok et klarværsbilde med vårsol på Østlandet. Det var NASAs satellitt Aqua som tok dette bildet 1. april. Folk som er kjent i området får ta en tur for å verifisere isforholdene på sin lokale innsjø ... 

Isen synger på siste verset på mange innsjøer på Østlandet nå. (Bilde: NASA Aqua MODIS)

God helg.  

 

Powered by Labrador CMS