Global temperatur: Tippetips for 2016
Jeg begynner med et bilde tatt på hytta ved Øyeren andre juledag. Det får symbolisere at 2015 ble det varmeste året som hittil er målt ved Jordas overflate, og (sannsynligvis) det tredje varmeste året som er målt i troposfæren fra satellittene.
For øvrig har det blåst mye i (rom)jula. Her er f. eks. radarsatellittbildet som ble tatt fra satellitten Sentinel-1A utenfor Finnmark andre juledag. Det dere ser her, er radarrefleksjonen fra havoverflaten, sett på skrå ned fra satellitten (hvitt = mye vind og bølger, svart = vindstille eller olje). Det blåser heftig inn mot Finnmarkskysten i dette bildet. Dere får bære over med at kartprojeksjonen her er litt rar.
Men så var det altså tippetipsene for 2016 ...
Troposfæren
Når det gjelder satellittmålt temperatur i troposfæren, så får vi gå rett på sak: Jeg tror 2016 blir det varmeste året som er målt hittil, både hos RSS og UAH.
Noen av årsakene til dette tipset mitt om varmerekord, ser dere her:
- Denne El Ninjoen blir omtrent like sterk som den i 1997/1998, som jo ga varmerekord hos både UAH og RSS i 1998.
- Kloden er generelt varmere nå enn for 18 år siden.
- Det sirkuleres trolig mer solenergi gjennom klimasystemet nå enn for 18 år siden.
Temperaturen ved overflaten
Når det gjelder global temperatur målt ved overflaten, så er jeg noe mer i tvil, for 2015 setter jo ny varmerekord med meget klar margin i disse dager. Men det er 2016 som blir El Ninjo-året, så jeg holder en knapp på at vi får et par nye varmerekorder ved overflaten også - men kanskje ikke hos hele gjengen (Hadley, NOAA, GISS, JMA, Berkeley)?
Jeg vil uansett tro at 2016 kommer til å lede med klar margin (målt ved overflaten) når halve året er unnagjort, men at forspranget kommer til å krympe betydelig gjennom høsten.
El Ninjo
Så var det denne El Ninjoen, da. Da jeg var i Boston i høst, sa en av de amerikanske forskerne der at denne El Ninjoen lå an til å bli den største vi har sett. Som dere sikkert har merket, så har jeg vært noe skeptisk til dette her på bloggen. Men nå er det close race, altså, i hvert fall når det gjelder ONI-indeksen:
- Gjeldende rekord på Oceanic Nino Index er +2,3 fra vinteren 1997/1998 (OND og NDJ).
- ONI-verdien for sept-okt-nov i høst var +2,0, og denne indeksen er fortsatt på vei oppover.
Havnivået
Globalt havnivå setter nok sin foreløpige høyderekord i høst, med massivt regn ute i Stillehavet og tørke i Australia. I løpet av 2016 vil nok havnivået gå litt ned igjen, da det er rimelig å anta et omslag til La Nina i Stillehavet. Det er fortsatt litt for tidlig å si om havnivåstigningen har akselerert i perioden siden altimetersatellittene begynte å måle havnivå i 1991/1992.
Grønland
Og iskappen på Grønland? Den vil nok smelte noe mer enn de siste par sesongene, vil jeg tro. Men heldigvis likner det nå litt mer på en lineær reduksjon enn en eksponentiell nedsmelting på Grønland – i hvert fall hvis vi ser på kurven fra tyngdefeltsatellittene GRACE:
Sjøisen
Da gjenstår vel bare en ting, nemlig sjøisen i 2016:
- Ny maksimumsrekord for sjøisen i Antarktis? Nei.
- Ny minimumsrekord for sjøisen i Arktis? Neppe.
- Ny minimumsrekord for globalt sjøisdekke? Kanskje.
Og ellers?
Så var det bare å vinke farvel til Lemmy – bassist og frontfigur i Motörhead. Lemmy, som ble 70 år gammel, representerte en slags link tilbake til den tidlige space-rocken, gjennom sin fartstid i sci-fi-bandet Hawkwind på 1970-tallet. Men det var nok bra for musikkhistorien at han fikk sparken der i 1975. Så - dere får hylle mannen ved å ta en tur på Youtube og se/høre Motörhead med ”Ace of Spades”.
Men rock skal ikke bare være tøft, det skal være moro også. Sjekk derfor ut Motörhead og Girlschool sammen på scenen med ”Please Don’t Touch”.
Og til slutt i 2015: Godt nytt år!
(Vi tar desember-temperaturtallene fra UAH og RSS i kommentarfeltet her etter hvert som de kommer. Samt november-verdien fra HadCRUT4.)