Havnivå i Kattegat og resten av verden

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke så mange ord herfra denne gangen. Vi starter med globalt havnivå, som nå er oppdatert ut september:

 

Globalt havnivå målt fra altimeter-satellitter. Det går i rykk og napp fra ett år til et annet, men oppover går det. (Foto: (CSIRO))

 

De australske oseanografene som lager denne havnivå-kurven, har siden sist oppdatert systemet sitt med mer nøyaktig bane for de første satellittene, samt en bedre tidevannsmodell. Den skarpe leser ser kanskje noen nyanser i forhold til kurven som jeg viste sist uke. Men stigningstallet er det samme. 

 

Stormflo i Køben

Det er ikke ofte at et stort lavtrykk går rett over hodet mitt her på Fetsund, men det var omtrent der stormens sentrum gikk. Og det var definitivt ikke en bra lavtrykksbane for våre danske venner. Først herjet “Bodil” på den danske Vestkysten, så tok massevis av sjøvann turen nord om Skagen inn i Kattegat, og så dreide vindretningen og presset vannet sørover.

Resultatet ble høyeste stormflo i København på hundre år, og dramatiske scener fra vikingskip-museet i Roskilde. En dansk meteorolog ble sitert fredag morgen på at “Vi har aldri sett noe slikt i våre modeller før”. Dessverre stemte modellen. 

 

Værkartet fredag kl 12:00 UTC. Stormen "Bodil" presser sjøvannet fra Kattegat inn mot Sjælland. (Foto: (ECMWF))

 

Global temperatur

Så over til satellittmålt temperatur i nedre troposfære i november. Her er kurven fra Roy Spencers blogg:

 

Global temperatur i nedre troposfære, målt fra satellitt. (Foto: (UAH, fra Roy Spencers blogg))

 

Månedsverdien for november i nedre troposfære ligger omtrent på gjennomsnittverdien for årene 2002-2006. 

Det er fortsatt en snau måned igjen av 2013, men de siste 365 dagers reanalyse av værobservasjonene bør gi et brukbart hint om hvordan året 2013 blir/ble.

 

365 dagers reanalyse av temperatur, med start 5. desember i fjor. (Foto: (NOAA))

 

Med såpass mye polar forsterkning av oppvarmingen som det ser ut til å være her, så vil en temperaturserie som HadCRUT4 underestimere 2013-avviket fra temperaturnormalen globalt, slik det hevdes på generell basis i artikkelen fra Cowtan & Way (2013). Men det kan være greit å huske at også reanalyser kan ha sine feil.  

 

Nær solflekk-toppen

Sola har vært ganske aktiv i det siste, så november ble en av de høyeste solflekk-månedene i denne syklusen. Også desember har startet med en god del solflekker. Selv om denne syklusen totalt sett er ganske svak, så er vi foreløpig langt unna et Maunder Minimum. 

 

Solflekk-kurven oppdatert med november-verdien. (Foto: (Grafikk: Climate4you))

 

Og sjøisen?

Det ble (nesten som vanlig i år) måneds-rekord i Antarktis i november, også. I Arktis plasserte november seg temmelig nær den nedadgående trend-linjen:

 

Plott for November-sjøisen i Arktis gjennom de årene som satellittene har målt isen regelmessig. (Foto: (NSIDC))

 

God helg. 

 

Powered by Labrador CMS