Hot Stuff

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble varmt, ja. Den offisielle målestasjonen på Kjeller meldte om 28,3 grader torsdag og 30,0 grader på fredagen. Enda varmere var det på andre siden av Oslo: Gvarv, Notodden, Hønefoss og Drammen gikk alle over 30 grader i løpet av denne mai-fredagen. 

Min egen, høyst subjektive, vær-regel sier at i månedsskiftet mai/juni er det vanligvis bra vær i Sør-Norge.

Ellers er dette den uken hvor folk her rundt Nordre Øyeren tradisjonelt har voktet vannstanden engstelig, i frykt for vårflom på grunn av sen snøsmelting i fjellet. Barnelærdommen var at hvis heggen blomstret før vannet kom – da pleide det å bli flom i Lillestrøm. Neppe noen fare i år - det smeltet mye allerede i mars. Men det som ble igjen av snø oppe i fjellet, det kommer raskt nå.

Generelt forventes færre snø-flommer, men flere regn-flommer, i Glomma-vassdraget i en varmere verden. Vi får se. Jeg håper uansett at man aldri får oppleve en 1967-flom på nytt (selv om det for en tiåring var stas at skolen stengte, og at man måtte ro til butikken, og klatre på gjerdene for å komme til fotballtrening på Åråsen).

 

Snøen er på full retrett i Sør-Norge nå. Her er området fra Hardanger og sørover sett fra NASAs satellitt Aqua 25. mai. (Foto: (NASA Aqua MODIS))

 

 

Shizuku og Dragon

Oppe i verdensrommet kommer høydepunktene tett nå. Sist helg klarte heldigvis Japan Space Agency (JAXA) å sende opp sin nye, avanserte,  miljø/klimasatellitt GCOM-Water (heretter kalt ”Shizuku”). Den har bl a en oppgradert utgave av instrumentet Advanced Microwave Scanning Radiometer (AMSR2), som mange savnet da forgjengeren AMSR-E plutselig sluttet å virke på en NASA-satellitt forrige året. Det er en meget populær instrument-type for ganske detaljert kartlegging av isdekke og temperatur i havoverflaten.

De første signalene fra Shizuku ble for øvrig mottatt ved den norske bakkestasjonen TrollSat i Antarktis. Og SvalSat på Svalbard blir en viktig operativ bakkestasjon for den japanske satellitten.

Men mest media-blest har det selvsagt vært rundt NASA, Romstasjonen og det amerikanske firmaets SpaceX sin nye romfarkost Dragon. Med Dragon og bæreraketten Falcon-9 har President Obamas rom-politikk, med økt fokus på bruk av kommersielle aktører for frakt til/fra Romstasjonen, begynt å sette spor etter seg. I skrivende stund har Dragon dokket trygt til Romstasjonen, til stor jubel for både amerikanske, russiske og europeiske astronauter ombord. Det er sannsynligvis årets rom-begivenhet. Så sant ikke NASAs rover Curiosity (aka Mars Science Laboratory) finner liv på Mars i høst, da …

 

 

Joda, det kan være fint vær i Trøndelag også. Her sett fra Terra-satellitten lørdag 26. mai. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

 

Melding fra Mars

Det er alltid stas med publikasjoner i det meget høyt rangerte vitenskapelige tidsskriftet Science. Derfor gratulasjoner til den norske geologen og astrobiologen Hans Amundsen som er medforfatter på en rykende fersk Science-artikkel om Mars-meteoritter. Gransking av 11 meteoritter fra Mars funnet her på Jorda, viser at komplekse karbonholdige strukturer har blitt dannet på den røde planeten.

Dette er ikke et tegn på liv der, men et bevis for at komplekse prosesser av geologisk natur har foregått på den røde planeten i tidligere tider, og sannsynligvis fortsatt pågår. Det skjerper appetitten før NASAs store rover Curiosity skal lande på Mars i august. Flere av instrumentene på Curiosity har blitt utprøvd nord på Svalbard (under ledelse av Amundsen), hvor geologien har en del fellestrekk med Mars.

http://www.nasa.gov/mission_pages/mars/news/mars20120524.html

 

ESA planlegger å sende en satellitt til Mars i 2016 for å se nærmere på metan-gassen som jevnlig stiger opp fra enkelte deler av Marsoverflaten. Så David Bowies sang ”Life On Mars?” kommer garantert til å få radiospilling i årene framover.

 

A propos "Men In Black": Her er Mars-forskerne på Svalbard-tokt i 2005. Nå er de på trykk i Science. I august lander instrumentene deres på Mars. (Foto: AMASE / Kjell Ove Storvik)

 

 

Is og temperatur og sånt

 

Når sjøisen smelter ved Thule på Grønland – da går det mot vår. (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

 

Skal – skal ikke? Stillehavet lurer fortsatt på om det skal gå for en El Ninjo i høst. (NOAA) (Foto: (NOAA))

 

Global oppvarming? Ja, egentlig …

Egentlig er det veldig enkelt:

  • Jordaksen vipper stadig mer i retning av det som på sikt skulle gitt en begynnende istid.
  • Solsyklus nr 24 er den svakeste på rundt 100 år.
  • Og industrien pumper en god del avkjølende svovel-aerosoler opp i lufta.

På basis av dette burde global temperatur ha vært på vei nedover i dette tiåret. Men det er den altså ikke. Global temperatur ligger tvert i mot og vaker nær rekordnivået, i klimatisk forstand.

Leserne vet hva jeg mener er årsaken til det: Det stadig tykkere varmeteppet i atmosfæren forårsaket av økende nivåer av CO2, metan og lystgass.

For ordens skyld: Er det noen der ute som har en annen teori for hvorfor global temperatur synes å øke både i havet og i troposfæren?

 

2012 (grønn) er selvsagt kaldere enn El Ninjo-året 2010 (oransje), men ligger an til en høyere mai-temperatur enn 2009 (blå). (Fra UAHs globale sanntidsdata for nedre troposfære.) (Foto: (NOAA / NASA / UAH))

 

Powered by Labrador CMS