I motfase

Jeg er fortsatt ikke helt ferdig med 2016. 2016 var nemlig et veldig spesielt år:

For første gang på lenge ble ikke kloden varmere. 

Hva sier du? 2016 var jo rekordvarmt...?

Ved overflaten og i atmosfæren, ja. Men kloden gikk energimessig i minus i 2016, i hvert fall tyder ARGO-målingene for havets øvre 2000 meter på det (jeg viste denne figuren for et par blogger siden):

Varmemengden i havet gikk litt ned i 2016, etter mange år med stigning. (Bilde: NOAA)

Rart at dette ikke har blitt plukket opp og blåst ut av proporsjoner for flere uker siden. Leserne oppfordres derfor til å foreslå kreative tabloid-overskrifter i kommentarfeltet denne uken.  

Det meste er snudd på hodet i denne bloggen: Kloden ble varmere mens det var pause i den globale temperaturen. Det ble rekordvarmt da kloden blir kaldere. Osv. 

Så - har en kraftig nedkjøling av havet begynt, og kloden tatt sikte på en ny liten istid? Nei, det tror jeg slett ikke. Men jeg kan altså komme til å måtte leve med den slags påstander i ett års tid. Og nå sier jammen noen av modellene at det kan bli enda en El Ninjo. Hvor skal dette ende?  

Isen

Sjøisen både i nord og sør er nå omtrent likt med rekordlavt nivå for årstiden begge steder. Og til sammen betyr nok det at vi får en ny minimumsrekord for globalt sjøisdekke også i februar. 

Global temperatur

Global temperatur for januar har hentet andreplasser (ECMWF og JMA) og tredjeplasser (NOAA, GISS) ved overflaten, mens troposfæren plasserte seg litt lenger ned på listen. Hvis vi skal tro den løpende amerikanske reanalysen, så ligger også februar an til å bli temmelig varm. Men selvsagt er det et godt stykke opp til fjorårets El Ninjo-inspirerte februar-verdi: 

Februar ligger an til å få et høyt globalt temperatur-anomali i den løpende amerikanske reanalysen. (Data: NCEP/NCAR)

Ja, varmt er det - selv om tallene altså sier at nettopp har hatt en La Nina:

ONI-verdiene siden midten på 1990-tallet. Rødt = El Ninjo. Blått = La Nina. (Bilde: NOAA)

På vei opp i rommet

Og satellittene? Jo, de fortsetter å måle, mens stadig flere er under bygging. Fra europeisk side står blant annet disse på kjøreplanen for oppskytning: 

  • Sentinel-2B (vegetasjon): 7. mars
  • Sentinel-5P (luftkvalitet): Juni
  • Sentinel-3B: (havnivå, havfarge, overflatetemperatur): Desember
  • ADM-Aeolus (vind): Vinteren 2017/2018 
  • EarthCARE (skyer/strålingsbalansen): 2019
Drammen og omegn sett fra Sentinel-2A søndag 12. februar. Tvillingen Sentinel-2B skal skytes opp i mars. (Bilde: Copernicus Sentinel data)

God helg! 

Powered by Labrador CMS