"I Won't Back Down"

Det kom brått, det at også Tom Petty skulle vandre dit gitarstrengene aldri ryker. Tror jeg har spilt "I Won't Back Down" i alle bandene jeg har vært med i siden den låta kom i 1989. Noen space-rocker kan man slett ikke si at Tom Petty var, men som dere ser, så fant jeg et platecover som rettferdiggjør at han får sin plass her på bloggen. Og raketten der likner jo litt på den BFR som Elon Musk i Space-X nylig offentliggjorde planene for ...

"Highway Companion" toppet US Rock Album salgslisten da den kom i 2006. (Platecover)

Andre låt-titler fra Pettys mestselgende periode, som "Free Fallin'" (1989) og "Into The Great Wide Open" (1991) kan man jo også med litt velvilje tolke i naturfaglig retning, men Pettys sanger var som kjent meget jordnære. "Southern Accents" (1985) fungerer nesten som en liten nasjonalsang nede i Sørstatene, og Johnny Cash spilte selvsagt inn egne versjoner av flere av Tom Pettys sanger.  

Men først og fremst var Tom Petty and the Heartbreakers et band. Hør bare på "Refugee" og "Louisiana Rain" fra 1979 samt "The Waiting" og "Something Big" fra 1981.

Folkene som laget musikkvideoer, eksperimenterte dessuten med å illustrere Tom Petty-låter. Både i humoristisk ("I Won't Back Down"), psykedelisk ("Don't Come Around Here No More") og morbid innpakning ("Mary Jane's Last Dance"). Sære saker. 

Tom Petty og Bob Dylan på scenen. (Bilde: Paul Natkin/WireImage)

Global temperatur

De første tallene for globalt temperatur-anomali for september er kommet, og dette ble enda en varm måned her på kloden. Faktisk den nest varmeste september hos Copernicus/ECMWF (reanalyse 2 meter over bakken) og RSS (nedre troposfære), og ny september-rekord hos UAH (nedre troposfære).

Ny september-rekord for global temperatur i nedre troposfære hos UAH. (Bilde fra Roy Spencers blogg)

Sjøisen

Sjøisen i Arktis klarte ikke noen medaljeplass denne måneden, men det gjorde sjøisen i Antarktis og sjøisen globalt. Det har i det hele tatt vært svært lite sjøis, global sett, i år. Dette må ha hatt noe innvirkning på global temperatur.

Globalt sjøisdekke er langt nede, og den rød-stiplete kurven for 5 års løpende middelverdi har klare planer om å følge etter. (Bilde: Climate4you)

Nytt fra NASA

Trump-administrasjonen i USA har re-etablert National Space Council, under ledelse av visepresidenten, for å rådgi NASA om veien videre. De har nylig hatt sitt første møte. Og slik jeg tolker pressemeldingen derfra, så peker pilene nå ikke i retning av hverken asteroider eller Mars. Det ser ut til at kursen nå settes mot Månen.  

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-statement-on-national-space-council-policy-for-future-american-leadership-in

Og ellers?

Vi avslutter med noen strofer fra Tom Petty, først om folk med store planer: 

"And it wasn't no way to carry on
It wasn't no way to live
But he could put up with it for a little while
He was workin' on something big"

("Something Big", 1981)

 

Og til slutt, om det helt jordnære:

"She wore faded jeans and soft black leather / She had eyes so blue, they looked like weather"

("It'll All Work Out", 1987)

 

God helg. 

Powered by Labrador CMS