Ice Ice Baby

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken vært preget av noe så uvanlig som helt eksakt normalt februar-vær her på Fetsund. Og når det gjelder resten av verden, så bringer satellittene stadig nyheter. I dag skal det handle mest om is.

 

“Skating away - skating away
On the thin ice of the new day”

(Jethro Tull, 1976)

Januar-tallene for sjøisens utbredelse Arktis plasserer 2012 på en fjerde plass nedenfra. Januar-verdien fra NOAA NSIDC traff akkurat midt på den nedgående trend-linjen for denne måneden. Nå et stykke ut i februar ligger sjøisen i Arktis og snuser på minimumsrekorden. Mer om det neste gang.

Ingen overraskelse: Januar 2012 plasserte seg pent på trendlinjen for sjøisen i Arktis. (Foto: (NOAA NSIDC))


 

Når det gjelder globalt sjøisdekke (Nord + Sør) så er iskurven på Cryosphere Today trygt tilbake i negativt terreng, etter den lille “sprekken” på nyåret. Og så er spørsmålet hvor mange måneder eller år som vil gå før isutbredelsen igjen kommer opp på det som engang var normalnivået.     

 

Globalt isdekke (Nord Sør) er under streken igjen. Og der vil nok kurven forbli lenge ...? (Foto: (Cryosphere Today / Univ of Illinois))

 

“If you should go skating
On the thin ice of modern life …”

(Fra Pink Floyd ”The Wall” 1979)

Når det gjelder sjøisens volum, så viser tallene fra Polar Science Center ved Univ of Washington at isvolumet i januar 2012 var temmelig likt tilsvarende måned i 2011. Og nå er det bare et par måneder igjen til det avsløres om CryoSat er enig i denne vurderingen.

ESA har nemlig planlagt en større pressekonferanse om CryoSat-resultater, i andre kvartal i år. Her vil det første komplette settet med ett-årige målinger av endringer i istykkelse helt opp til 88 grader nord, bli presentert.

Satellitten fungerer for øvrig fint – med ca 97 % oppetid i siste kvartal, og den er allerede tatt i bruk for altimetri i en del havområder. Det kan vi komme tilbake til.

Nytt år og nye sjøis-volum-estimater. Men når det gjelder januar måned, så endte 2011 og 2012 temmelig likt. (Foto: (PSC, Univ of Washington))


 

Amazing GRACE

 

Ukens høydepunkt var nok artikkelen i Nature fra Jacob, Wahr, Pfeffer & Swenson (NASA og University of Colorado), der de presenterte oppdaterte estimater for endringer i isbreer og iskapper etter åtte år (2003 - 2010) med målinger fra tyngdefeltsatellitene GRACE.

Det har vært noen upresisheter og litt hysteri i presse-kommentarene rundt akkurat denne artikkelen. De kalde (eller litt fuktigere) fakta er at i denne åtteårs perioden har:

  • Havnivået steget med ca 2,5 mm pr år (ikke 3,5 mm som det har stått noen steder).
  • Smelting av is har bidratt med ca 1,5 mm pr år til denne havnivåstigningen.
  • Hvorav Grønland og Antarktis alene har stått for ca 1,1 mm pr år.  

Det bekrefter at smelting fra isbreer og iskapper nå er en større bidragsyter til havnivåstigningen enn oppvarmingen av havet. Selv om også havet sakte blir varmere og utvider seg. 

 

De nye GRACE-målingene av massereduksjon/økning i iskappene på Grønland og i Antarktis. Lokal måleenhet her er cm vann pr år. (Foto: (NASA/JPL-Caltech/University of Colorado))

 

Mest oppsikt i pressen har det vakt at disse GRACE-målingene ikke viste noen masse-endring av betydning i Himalaya i denne 8-års perioden. Den mest naturlige tolkningen av dette er at det nesten ikke har vært noen netto smelting av is og snø i regionen. Eventuelt kan mer smeltevann ha blitt holdt tilbake i nye vannreservoarer oppe i fjellene. Noen av leserne som vet mer om vannkraftutbygging i Himalaya siste tiåret?   

Her smeltet isbreene i perioden 2003-2010, i følge GRACE-satellittene. Merk at skalaen her er en annen enn for bildet av Grønland/Antarktis. (Foto: (NASA/JPL-Caltech/Univ of Colorado))


 

“So many things I would have done

But clouds got in my way”

(Joni Mitchell, 1967) 

 

I forrige helgs blogg omtalte jeg at man nå har ti år med skymålinger med MODIS-instrumentet fra NASAs satellitter. I debatten etterpå ble det spørsmål om det fins lengre dataserier av skydekke-prosent fra satellitter, og svaret er ja. Følgende figur viser hvordan International Satellite Cloud Climatology Project (ISCCP) mener at skydekket har vært i værsatellittenes tidsalder. Nøyaktigheten kan være noe tvilsom i de tidligste årene, men følgende synes å stå fast:

  • Det ble mer skyer i årene fram til 1988 
  • Deretter ble det mindre skyer fram til 2000
  • Siden år 2000 har det vært ganske små endringer 

 

Her er hele satellitthistorien når det gjelder globalt skydekke, samlet inn fra diverse værsatellitter gjennom ISCCP-samarbeidet. (Foto: (ISCCP))

 

Når det gjelder MODIS-perioden fra 2000 til 2010, så har det altså vært en bitteliten økning i skydekket, som nevnt i forrige helgs blogg. Og det totale integralet fra 1983 til i dag på denne skykurven synes å være temmelig nær null. I så fall kan ikke skyene tilskrives noe særlig av æren for den observerte globale temperaturøkningen i disse nesten 30 årene.  

 

In the air tonight

 

Året 2012 startet temmelig kaldt i nedre troposfære, med følgende plasseringer for januar måned i følge satellittene (ranking / antall år med målinger):

UAH:  21 / 34

RSS:  26 / 34

 

Men heretter går det nok bare oppover. Snart midtveis i februar har i hvert fall 2012 gått forbi 2011, og har tatt opp jakten på 2009. 

Jeg føler meg temmelig trygg på allerede nå å utrope 2012 til det varmeste La Nina-året i romalderen. Så sant det ikke kommer et stort vulkanutbrudd i tropene, da.

Men uansett - 2012 blir ikke noen utfordrer til de rekordvarme årene 1998, 2005 eller 2010.   

 

2012 er nede for telling, i følge satellittmålt temperatur i nedre troposfære. Men et skikkelig come-back er på gang nå i februar. (Foto: (Data: UAH. Grafikk: Climate4you))

  

 

Den 7. februar var dagslyset kommet langt nok nord (og skyene langt nok unna) til at NASAs satellitt Terra fikk tatt et fint MODIS-bilde av Varangerhalvøya. Nå venter vi bare på årets første MODIS-bilde av Svalbard. (Foto: (NASA MODIS))

 

 

Og det var alt, tror jeg. 

 

 

Hmmm, hva i all verden gjør Ian Anderson og Jethro Tull her på forskning.no? (Foto: (Platecover))

 

 

Nei, en ting til: Nå har jeg omsider sendt inn mine kommentarer til første draft-versjon av IPCC AR5 Physical Sciences Basis. Men ikke et ord her om hva jeg skrev. Her følges nemlig spillereglene.

 

 

Nå får det være nok for i dag, i følge Pink Floyd. (Foto: (Platecover))

 

Powered by Labrador CMS