Ikke bra
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mye gikk galt denne uken. På Vestlandet er oppryddingen i gang etter flomvannets herjinger. Litt lenger nord venter man fortsatt på fjellknausen som nektet å falle. På skytefeltet Wallops øst i Virginia lurer man fortsatt på hva som gikk galt da Antares-raketten med romfartøyet Cygnus slett ikke ville stige til værs.
Og i skrivende stund kommer meldingen om at Virgin Galactic nettopp har hatt en meget stygg ulykke under prøveflyvning med sitt romfly SpaceShipTwo. Dessverre.
Vi får håpe at ting går som planlagt når ESAs romsonde Rosetta skal sende sin lille landingsrobot Philae ned til kometen med det vanskelig navnet om halvannen uke ...
Global temperatur - 2014 på vei mot rekord
Også HadCRUT4 meldte om en rekordvarm september. Og nå ser det faktisk ut til at 2014 vil bli et rekordvarmt år på statistikkene fra både NOAA, Hadley og JMA. Nyeste verdi for ENSO-indeksen Nino3.4 er +0,57, og Southern Oscilliation Index ligger på -9. Begge deler indikerer at vi får en varm november, også. Oktober var helt sikkert temmelig varm, selv om noen offisiell verdi for global temperatur ikke foreligger enda.
Her er året 2014 så langt, illustert fra NOAA:
Dagens artikkel
Det er så mange andre ting jeg gjerne skulle ha fortalt om, for eksempel disse artiklene:
- "Toward a Consistent Reanalysis of the Climate System" (Dee et al., BAMS, Aug 2014).
- "A brief history of climate - the northern seas from the Last Glacial Maximum to global warming" (Eldevik et al., Quaternary Science Reviews, 2014).
- "Issues Related to the Use of One-dimensional Ocean-diffusion Models for Determining Climate Sensitivity" (Abraham et al., J Earth Sci Clim Change, 2014).
Men siden det er satellittene som er min kjepphest, så får jeg i dag nøye meg med å si noen ord om artikkelen "Relative contribution of ocean mass and deep steric changes to sea level rise between 1993 and 2013" (Purkey, Johnson & Chambers), som nylig ble publisert i JGR: Oceans. Temaet der er noe vi har touchet innom ofte her på bloggen: Hvor mye av den observerte havnivåstigningen skyldes oppvarming av havet , og hvor mye skyldes tilførsel av mer vann til havet?
Data fra både altimetersatellitter, havbøyer og tyngdefeltsatellitter inngår selvsagt i denne studien. Og kort fortalt, så er konklusjonen at bidaget til havnivået fra økt masse (mer vann) i havet er ca 1,5 mm/år. Dette svaret finner forfatterne både når de ser på tyngdefeltmålingene alene, og når de ser på observert havnivåøkning fratrukket bidraget fra observert oppvarming. Selvsagt er det variasjoner fra år til år, men i et perspektiv på et tiår eller to ser det ut til at man har klart å "lukke" dette regnskapet. Og forfatterne har et klart budskap om at det ikke holder bare å se på de øverste 700 meter av havet.
Her hjemme
Og i Norge? Tittelforsvarer 2011 hadde en oktober som var ca 2 grader varmere enn normalen (for perioden 1961-1990). Det samme gjelder årets oktober. 2014 beholder dermed sitt store forsprang i kampen om å bli det varmeste året som er observert i Norge.
2011 avsluttet sterkt, med november og desember henholdsvis 4,6 og 3,3 grader varmere enn normalen. Men selv om 2014 presterer på "normal-nivå" ut året, så blir det ny årsrekord for Norge. Såpass stort er forspranget etter at ti måneder er unnagjort.
God helg. Håper vi slipper naturkatastrofer og raketteksplosjoner neste uke.