Immigrant Song

We come from the land of the ice and snow

From the midninght sun, where the hot springs flow

The hammer of the gods

We'll drive our ships to new lands

To fight the horde, and sing and cry

Valhalla, I'm coming!

(Led Zeppelin: "Immigrant Song", 1970)

Nei, jeg har ikke sett den nye Hollywood-filmen "Thor: Ragnarok" enda. Men gjett om jeg har sett den traileren som kom tidligere i år, der scener fra filmen er klippet inn til tonene av Led Zeppelins "Immigrant Song"! Slett ikke dypt og meningsløst, nei, her snakker vi heller om skreddersøm. Rart å tenke på at den låta ble spilt inn for 47 år siden ... 

Vel, havnivået har endret seg noe siden vikingene krysset havene i aust- og vesterled, og de satellittbaserte altimeter-målingene er nå oppdatert hos australske CSIRO fram til juli i år: 

3,4 millimeter pr år er nå trenden for globalt havnivå, målt gjennom et kvart århundre med satellittaltimeter. (Bilde: CSIRO)

Denne kurven bruker fortsatt en modellbasert korreksjon for landhevning og denslags (GIA adjustment). Som tidligere nevnt her på bloggen, er GPS/GNSS-basert korreksjon på vei inn i denne rollen, men den kurven foreligger ikke enda i oppdatert form. Ryktene forteller fortsatt at man der ser mer antydning til en akselerasjon i havnivået gjennom satellittalderen. Vi får vente og se. Oppover går det, uansett.   

Hullet i isen

Vikingene hadde nok en viss oversikt over isforholdene i Arktis, men når det gjelder sjøisen rundt Antarktis, så må man nok til hvalfanger-tradisjonen for å finne observasjoner. I vår tid har som kjent satellittene overtatt den jobben også, og fortsatt melder de om et stort hull i isen i den atlantiske sektoren. I slik tilfeller vil det være noe forskjell på estimatet for sjøisens utstrekning (hvor er iskanten?) og sjøisens areal (der man må trekke ifra råker og hull).

Helgens satellittbaserte sjøiskart fra Antarktis viser at smeltesesongen er i gang, og at det store hullet i isen fortsatt er der. (Bilde: JAXA-AMSR2/PolarView-Univ.Bremen)

   

Solflekkene

Alle vet at solaktiviteten er på vei ned, men hvor raskt går det? Det har så langt i år vært 68 dager uten solflekker. Ved årets begynnelse tippet jeg at 2017 ville få 80 flekkfrie dager. Jeg kan fortsatt treffe blink der, men det er ikke mye margin å gå på nå.  

Solflekktallet, oppdatert ved utløpet av september. (Bilde: Climate4you)

Global temperatur 

Ved årets begynnelse tippet jeg at global temperatur 2017 ville havne på 5-6-7 plass for overflatemålingene, og på syvende- eller åttendeplass for satellittmålingene i nedre troposfære. Etter ni måneder ligger overflatemålingene fortsatt på medaljeplass, og satellittmålingene på fjerdedplass. Så 2017 blir et varmere år enn jeg trodde. Og jeg tror som kjent på CO2-hypotesen ...

Nordlys og rakett

Det har gått noen utrolig fine bilder rundt om på nettet de siste dagene, etter at en russisk prøveskyting av et interkontinentalt ballistisk missil ga svært interessant atmosfærekjemi på høsthimmelen over Nord-Skandinavia og Russland. Se for eksempel på dette bildet som Alexey Yakovlev tok: 

Naturkrefter og menneskers verk i vakkert samspill. La oss glemme for en liten stund at det er testing av langtrekkende våpen som ligger bak. (Bilde: Alexey Yakovlev)

Les mer om saken her:  

http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=28&month=10&year=2017

Og ellers?

Høstens nye plate fra Led Zeppelin-vokalist Robert Plant har også noen referanser til "Immigrant Song":

With songs of praise / a happy landing

On yet another virgin shore

Escape the old world / embrace the new world

Out here the immigrant takes all

(Plant/Baggott/Fuller/Smith/Tyson: "New World ...", 2017)

Robert Plant med ny plate i det året jeg selv fylte 60 år. Anbefales. (Platecover)

God helg. Og husk å stille klokka tilbake i natt, om enn ikke helt tilbake til 1970 ...  

Powered by Labrador CMS