Is og snø i nord og sør

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en stund siden vi har snakket om sjøis. Derfor desto mer i denne helgens blogg. Først, her er Arktis-kurven for sjøisens midlere utstrekning i april, beregnet ved amerikanske National Snow and Ice Data Center (NSIDC):

 

April-sjøisens utstrekning i Arktis gjennom satellittmålingenes tidsalder. (Måleenhet er millioner km2) (Foto: (NSIDC))

 

Vi ser at årets april-verdi for sjøisen traff rett på trendlinjen, etter et par år med noe høyere verdier.

Hvis man ser på sjøisens volum, så er den omtrent som i 2012 og 2013, og litt større enn i 2011:

http://psc.apl.washington.edu/wordpress/wp-content/uploads/schweiger/ice_volume/BPIOMASIceVolumeAnomalyCurrentV2.1_CY.png

 

Men siden isutbredelsen var noe større i 2012 og 2013, så må årets sjøis være litt tykkere enn de to foregående årene. PIOMAS sier at årets sjøisdekke i Arktis er det 5. tynneste som er registrert (måleenhet meter): 

 

Istykkelsen i april var den femte tynneste som er målt, i følge PIOMAS-modellen. (Foto: (PIOMAS, Univ. of Washington))

 

Her er iskartet fra MET for vår del av Arktis 9. mai. Mye nordavind de senere ukene har presset sjøisen helt inn mot nordkysten av Svalbard. TIl gjengjeld er det mye åpent vann på sørsiden av øyene i Franz Josef Land:

 

Iskart produsert 9. mai. (Foto: (Sjøistjenesten, MET))

 

Antarktis

Mens sjøisen i Arktis har hatt en forholdsvis klar trend nedover gjennom disse årene med satellittmålinger, så er bildet et annet i Antarktis. De årlige variasjonene for april er langt større der, men en ting er sikkert: Det ble ny maksimumsrekord i april 2014!

 

Sjøisen i Antarktis. Ny april-rekord i år, men hvor lenge kan denne trenden peke oppover? (Foto: (NSIDC))

 

Det jobbes med å finne ut av hvorfor sjøisens utstrekning har økt i områdene utenfor Antarktis. Det ser ut til at endringer i vindene har hatt betydning. En annen mekanisme som har vært foreslått, er at i en varmere verden blir det mer nedbør. Denne nedbøren faller foreløpig som snø over sjøisen i syd. Mer nedbør bidrar derfor til mer sjøis, istedet for til å smelte isen.

Hvis sjøisen der nede fortsetter å øke, så vil det måtte komme grundige og overbevisende forklaringer. Interessant tema. 

 

Snø

Når det gjelder snø, så hadde april i år det 6. laveste snøarealet på den nordlige halvkule. I Eurasia var det faktisk rekordlite snø, mens snødekket var mer midt-på-treet på den andre siden av Atlanteren. 

I en varmere verden forventer man stor reduksjon av snødekket areal på den nordlige halvkule for perioden april-mai-juni. Og det synes å være en klar trend der.

For vintermånedene kan mer nedbør og sporadiske kalde utbrudd fra Arktis fort gi nye snørekorder. Det var snørekord på den nordlige halvkule i desember 2012. 

 

Nedre troposfære

I følge satellittmålingene fra UAH, så ble dette den 7. varmeste april-måneden i nedre troposfære. UAH-trenden gjennom drøyt 35 år med satellittmålinger er nå +0,14 grader pr tiår. 

UAH lå på syvendeplass etter tre måneder, og ligger nok omtrent på den plassen også etter at april nå er unnagjort. Det blir spennede å se hvor UAH havner ved årets slutt, for her skal det klatres på rankingen utover året.

Slik så temperaturkartet fra UAH ut i april:

 

Temperaturavvik fra normalen (1981-2010) i nedre troposfære for april 2014: Varmt i Sibir og Vest-Europa, kaldt i Nord-Amerika. (Foto: (UAH))

 

Og ellers?

ENSO krabber sakte, men sikkert, opp mot grensen til El Ninjo:

 

Temperaturutviklingen for de forskjellige ENSO-områdene gjennom det siste året. (Foto: (NOAA))

 

Noen av leserne husker kanskje at et par av de bakkebaserte temperaturseriene meldte om global varmerekord for november 2013? Jeg tror at vi kommer til å få noen temmelig høye noteringer fra JMA, GISS og NOAA i dagene framover.  

 

Her hjemme

Det er ikke alle som har barmark i disse dager. Slik så det ut i Nordland da NASAs satellitt Terra passerte der fredag 9. mai:

 

Nordland, med Bodø og Fauske, sett fra satellitt 9. mai. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

Det ble bråbrems i snøsmeltingen her i Sør-Norge i overgangen fra april til mai. Her er vannføringen (m3 pr sekund) målt ved Rånåsfoss (Østerdalen + Gudbrandsdalen) fredag 9. mai:

 

Vannføringen ved Rånåsfoss, noen kilometer etter at Glomma og Vorma har rent sammen til Norges største elv. (Foto: (NVE))

 

Vi får vente og se når resten av snøen i fjellet her sørpå smelter. 

 

Håper leserne får en hyggelig blogg-lørdag mens jeg prøver å bringe stafett-pinnen trygt ned fra Besserud … 

 

Powered by Labrador CMS