Ja til regulering!

Det renner 3100 m3/s med vann gjennom Glomma-deltaet i Nordre Øyeren mens jeg skriver denne bloggen. Dette er veldig mye vann (grensen for femtiårsflom er 3160 m3/s), og innsjøen Øyeren fungerer nå i praksis som en elv der flomvannet renner rett igjennom. Vannspeilet ligger ca. 60 cm høyere her ved Fetsund enn ved Mørkfoss (der Glomma renner ut av Øyeren). 

Nordre Øyeren sett gjennom lette skyer fra satellitten Sentinel-2 tirsdag 8. mai. Det blir spennende å se hvor mye dette deltaområdet er endret når flommen er over. Mye erosjon når over 3000 kubikkmeter vann skal igjennom her hvert sekund i noen dager. (Bilde: Copernicus Sentinel-2 data 2018)

Jeg har rattet Romerike rundt i dag og sett ulike sider ved Glomma, der elven renner gjennom Romerike: Mektig og bred ved Årnes og Fetsund, leken og vilter ved Bingsfoss på Sørumsand, og målbevisst sig gjennom Øyeren. Det er ikke ofte man får skue en nesten-femtiårsflom utenfor stue- og hyttedøra. 

Tulipanene på hytta undret seg over alt vannet som strømmet så raskt sydover i dag. (Bilde: T. Wahl)

3100 m3/s er mye, men det ligger et interessant regnestykke bak. For hvis vi midler den observerte vannføringen de siste to-tre dagene, så har det kommet ca 2000 m3/s ned Gudbrandsdalen og ca. 2200 m3/s ned Østerdalen. Så hvorfor renner det ikke 4200 m3/s inn i Øyeren nå, etter at Glomma og Vorma har rent sammen ved de gamle kirkeruinene på Nes?

Svaret er at 2 + 2 blir ikke 4 hvis man gjemmer unna noe før man summerer. Og den rollen som midlertidig "lager" for vannet fra Gudbrandsdalen, er det Mjøsa som spiller. Jeg vil tro at det som passerer forbi her nå, er ca 2300 m3/s fra Østerdalen og 800 m3/s fra Mjøsa, mens Mjøsa samtidig stiger.

Det synlige beviset på at Glomma i kveld er veldig nær vannføring for 50-årsflom (3160 m3/s) ved Rånåsfoss. (Bilde: NVE)

Takk og pris for at NVE og kraftprodusentene valgte å tappe Mjøsa så lav i mars-april. Det så sikkert ikke pent ut ved Mjøs-strendene, men det var et riktig og viktig valg.   

Ikke noen spasertur ute på lensene i dag, nei. (Bilde: T. Wahl)

Prognosen fra NVE sier at Øyeren vil kulminere om et par dager ca. en halvmeter høyere enn i dag, mens Mjøsa vil fortsette å stige fram til 18. mai. I begge innsjøene vil vannstanden da være godt over tiårsflom, men til å leve med. Denne flommen kunne endt mye verre både ved Lillehammer, Gjøvik, Hamar, Lillestrøm, Sarpsborg og Fredrikstad dersom man denne våren hadde prioritert landskapsestetikk framfor regnestykker og risikoreduksjon. 

Det gikk veldig greit å sjøsette robåten i år. Og naustet tåler nok at Øyeren stiger ytterligere en halvmeter de neste dagene. (Bilde: T. Wahl)

Vannstanden i Øyeren: 

http://www2.nve.no/h/hd/plotreal/H/0002.00125.000/

Vannstanden i Mjøsa: 

http://www2.nve.no/h/hd/plotreal/H/0002.00101.000/

Satellittbilder av flommen: 

http://www.varsom.no/nytt/nyheter-flom-og-jordskred/ferske-satellittbilder-viser-varflommen/

 

Og dermed ønskes leserne en god 17. mai. 

Powered by Labrador CMS