Kampen om (temperatur)historien

Man er ganske enig om hvor varm verden er i dag. En myriade av termometre, havbøyer, ballonger, droner og satellitter gjør at det ikke er så mye å krangle om. Når det gjelder global temperatur 50, 100 eller 150 år tilbake i tid, derimot, så spriker det noe mer. Det samme gjelder havnivået. 

Vi starter med kurven for global temperatur fra Berkeley Earth, oppdatert ved utløpet av 2014:

Global temperatur siden 1850, slik man ser det ved Berkeley Earth. (Bilde: Berkeley Earth)

 

Usikkerheten i temperaturestimatet er angitt med en tynn strek i figuren. Vi ser at 2005, 2010 og 2014 trolig var de tre varmeste årene, men at det er betydelig usikkerhet om hvilket år som egentlig var det varmeste. 

Kurven fra Berkeley Earth indikerer at vi har ganske god kontroll på global temperatur etter Det internasjonale geofysiske året 1957/58, da antall målestasjoner økte betydelig. Før det er usikkerheten noe større, og tilbake på 1800-tallet er usikkerheten stor.  

Havnivået

Neste graf ut er globalt havnivå. Her har det kommet to nye publikasjoner i løpet av 2014 (Hay et al. 2014, Wenzel & Schrøter 2014). Vi har bare drøyt tyve år med satellittmålinger av havnivået. De historiske estimatene (som er basert på tidevannsmålere ved kystbyer) begynner dermed å sprike allerede 25 år tilbake i tid: 

Forskningspublikasjonene er enige om havnivåstigningen etter at altimetersatellittene kom. Men før den tid spriker det noe. (Grafikk: Klaus Bittermann).

Neste satellitt

NASAs nye jordobservasjonssatellitt SMAP, som er spesialbygget for å måle fuktigheten i bakken, skulle egentlig vært skutt opp fredag. På grunn av litt kluss med bæreraketten, er oppskytningen nå utsatt til lørdag:

http://www.nasa.gov

Skal vi gjette at satellitten får et mer "menneskelig" navn enn "SMAP" etter at den er skutt opp?

 

Og ellers?

Det var plateslipp på Norsk Romsenter forrige uke da vi fikk det norske heavy-bandet Black Debbath på besøk:

"Universell riffsynsing" er tittelen på det nye albumet fra Black Debbath. (Platecover)

 

http://www.duplexrecords.no/band/black-debbath/

Her er innslaget fra NRK Østlandssendingen den dagen: 

http://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-oestlandssendingen/DKOA03001515/22-01-2015#t=45m9s

 

God helg, enten du nå digger heavy, Åge, blues, jazz, klassisk eller gammeldans. 

 

Powered by Labrador CMS