Klarvær her, El Niño der

Sola har kommet høyere på himmelen. Det betyr at NASAs satellitter Terra og Aqua igjen tar bilder langt mot nord. Og denne uken ble det dessuten solid hull i skydekket over Norge. Resultatet av en ganske mild vinter på Østlandet var lett synlig i dette bildet fra Terra 4. mars: 

En lett blanding av islagte innsjøer og åpent vann i dette bildet fra NASAs satellitt Terra tatt 4. mars. (Bilde: NASA Terra MODIS)

 

Hva skjer i Stillehavet?

Den amerikanske værvarslingen NOAA gikk denne uken ut med melding om at nå er det en El Niño i Stillehavet. Det gjenstår å se hvor stor/liten El Niñoen blir, men den ganske store Kelvinbølgen som går østover i Stillehavet i øyeblikket vil i hvert fall sørge for at den ikke fisler bort umiddelbart. 

ONI-indeksen, som brukes som offisielt mål for ENSO, har hatt følgende verdier de siste månedene: 

  • ASO: +0,2
  • SON: +0,5
  • OND: +0,7
  • NDJ: +0,7
  • DJF: +0,6

Kravet til El Niño er fem påfølgende ONI-verdier på +0,5 eller mer. Den femte indeks-verdien på minst +0,5 kommer garantert ved slutten av denne måneden.  

Så langt er denne El Niñoen svakere enn de i 1997/1998, 2009/2010, 2002/2003 og 2006/2007. Den nærmeste å sammenlikne med, er den i 2004/2005, men den startet tidligere på året og fadet ut tidligere. Vi er derfor i ganske ukjent terreng (eller farvann) nå. Interessant!    

Til sammenlikning var de tilsvarende ONI-verdiene fra 2009/2010 slik: 

  • ASO: +0,8
  • SON: +1,1
  • OND: +1,4 
  • NDJ: +1,6
  • DJF: +1,6

Og i 1998? Da var ONI-indeksen enda høyere, med +2,4 som høyeste verdi.  

Kelvinbølge etter Kelvinbølge ruller over Stillehavet. Den nyeste bølgen er større enn de to foregående. (Bilde: NOAA)

Global temperatur

Med en liten El Niño på plass i Stillehavet, må man forvente ganske høye verdier for global temperatur. De eneste resultatene som har kommet for februar måned så langt, er de satellittbaserte målingene for nedre troposfære, med tredjeplass hos UAH og en sjetteplass hos RSS.

Det var mye positive verdier for AO-indeksen i februar. Jeg vil tro at dette vil gi enda høyere verdier for estimatene for global februar-temperatur ved bakkenivå. Det ser vi om en uke eller tre. I mellomtiden - her er nesten 37 år med målinger fra UAH:  

Med en El Ninjo følger det høye verdier for global temperatur. Her er februar-verdiene fra nedre troposfære slik de regnes ut ved UAH. (Bilde: Fra Roy Spencers blogg)

 

Sjøisen som var

Februar-verdien for sjøisen i Arktis kan ikke sies å være noen overraskelse - den havnet nemlig rett på trendlinjen:

Sjøisens utbredelse på den nordlige halvkule i februar. En ganske klar trend her. (Bilde: NSIDC)

 

I Antarktis har det vært noe større variasjoner i februar måned gjennom alle disse årene med satellittmålinger av sjøisens utstrekning. Men trenden er fortsatt oppover:

Sjøisens utbredelse på den sydlige halvkule i februar hvert år. (Bilde: NSIDC)

 

 

Og ellers?

Gratulerer til NASA, som har fått romsonden Dawn inn i bane rundt dvergplaneten CERES. Mer derfra senere i år.

Vi avslutter med et Terra-bilde av snøkledt landskap på Andøya og Senja, badet i sol:

Andøya og Senja i lav vårsol. (Bilde: NASA Terra Modis)

 

God helg. 

 

Powered by Labrador CMS