Klimasensitiv flytur med The Economist
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Joda, det er kaldt, både i Norge, på kontinentet og på de britiske øyer. Siste 30 døgn på yr.no viser 2,1 grader under normalen på Kjeller. Men noen rekordkulde i mars blir det nok ikke i Sør-Norge, selv om temperaturen ved fyrene på Færder, Oksøy og Utsira siste 30 døgn er henholdsvis 1,5 og 1,8 og 1,7 grader under normalen.
Disse ”klassiske” fyrene i Sør-Norge med lange måleserier (og som neppe kan sies å ha noen ”urban heat island” effekt) hadde nemlig så nylig som i 2006 mars-temperaturer hhhv 2,5 og 2,6 og 2,1 grader under normalen. For ikke å snakke om mars måned i 1958 eller 1942 - da var det kaldt, da!
Hjem fra Paris
Det var kaldt i Paris også, der vi tilbrakte noen dager på påskeferie uten PC eller Mac. På flyplassen på vei hjem kjøpte jeg tidsskriftet ”The Economist”, der en av overskriftene på forsiden forkynte at ”Global warming slows down”.
Interessante saker, spesielt fordi vi må anta at dette tidsskriftet når ut til beslutningstakere i langt større grad enn vitenskapelige publikasjoner og blogg-artikler. Selve artikkelen ”Climate science – A sensitive matter” er på tre fulle sider, i tillegg til en kortversjon innledningsvis. Og sjelden har norske forskere fått så mye fokus: Artikkelens side 2 sparkes i gang med de foreløpige resultatene fra Berntsen et al., og ikke lenge etter kommer Aldrin et al. Det gjelder selvfølgelig de nye, lavere, estimatene for klimasensitiviteten for CO2.
Her er det også plass til Tung & Zhou, som jeg omtalte i forrige ukes blogg. The Economist bruker James Hansen som sannhetsvitne for at global temperatur har flatet ut de senere årene, mens nyeste artikkel fra Trenberth nevnes for å belyse at dyphavet varmes opp mer enn før.
Det kommenteres selvfølgelig at tidsrommet som behøves for at den fulle klimasensitivitet skal realiseres, ligger hinsides enhver økonoms tidshorisont. Og NOAAs Isaac Held siteres avslutningsvis på at beste estimat for den transiente klimasensitiviteten er 1,4 grader. Jo, det er en velbalansert artikkel.
Alle vil nok finne noe hvor de synes at artikkelforfatterne i The Economist hopper litt for lett over stoffet, men en bra artikkel er det uansett. Gode til å skrive engelsk er de også - og hvem kan vel være uenig i konklusjonen:
”But given the hiatus in warming and all the new evidence, a small reduction in estimates of climate sensitivity would seem to be justified”.
Så får vi se hvordan IPCC5 velger å formulere seg. Det er bare et snaut halvår igjen til offentliggjøring der nå.
Og så får vi se hva slags global temperatur Moder Jord vil servere samtidig med framleggelsen av IPCC5. Akkurat nå har ENSO såvidt krabbet opp til null-streken, men hvor går veien videre? 2013 ser fortsatt ut til å kunne bli det mest ENSO-nøytrale året på meget lenge. Jeg fastholder derfor mitt tips om at 2013 ender på en av plassene 4 – 6 på den globale temperaturtoppen, mars-kulden i Europa til tross.
Langfredag her og der
Fortsatt god påske.