Kloden i wide-screen, nesten

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg har levd innesperret i en 400 punkters verden i mange år. For 400 pixels - det har vært bredden på bildene her på bloggen på forskning.no. Nå kan vi bruke litt større bilder – og det er nok både satellittene, leserne og nettoperatørene glade for.

Vi starter med to gamle kjenninger i nytt format. Først Jostedalsbreen, sett fra NASAs satellitt Aqua 28. august. Joda, breen er der enda – men den er nok litt tynnere enn den var i skoleatlaset mitt på folkeskolen.

Jostedalsbreen sett fra rommet 28. august. (Foto: NASA Aqua MODIS)

Så inn i fjorden ved Scoresby Sund på Grønlands østkyst, sett fra NASAs satellitt Terra 27. august. Fine farger, både i fjellet og på fjorden:

Scoresby Sund sett fra rommet 27. august. (Foto: NASA Terra MODIS)

 

Nå blir det også mulig å lese noe av det som står med liten skrift på figurene. Her er f. eks. den løpende ett års reanalysen av temperatur for perioden fra 28 august 2013 til 27 august 2014. Det har definitivt vært et varmt ”år”, slik vi ser her sammenliknet med den meget varme normalen for perioden 1981-2010. Men, som vi har fått påpekt i utallige innlegg i løpet av disse 365 dagene, det har vært kaldt ved de store sjøene over there.

Temperaturavvik for 365-dagers perioden t.o.m. 27 august. (Foto: NOAA)

 

El Niño or not?

For Southern Oscillation Index (SOI) settes gjerne grensen for El Niño ved verdien -8. Lørdagens SOI-verdi er -9,8 og spenningen stiger i Stillehavet …

ENSO-indeksen SOI. (Foto: Australias Bureau of Meteorology)

Her ser vi at det kommer varmt vann vestfra, som gjerne vil opp til overflaten for å påvirke ENSO-indeksene. Jeg vil tro at global temperatur kommer til å bli meget høy i hvert fall i september og oktober. 

Temperaturavvik fra normalen for vannet under ekvatorlinjen i Stillehavet. (Foto: NOAA)

Sjøisen

Sjøis-kurven for Arktis ligger nå omtrent jevnt med kurven for 2013. Vindforholdene i år har gjort at det er uvanlig mye sjøis i området mellom Svalbard og Franz Josef Land. Vi får se om lavtrykkene endrer noe på det i september og oktober.

Sjøisens utbredelse i Arktis. (Foto: EUMETSAT)

Og ellers?

I bilen er det Eric Clapton & Friends som snurrer denne helgen, med albumet ”The Breeze – An Appreciation of J J Cale”. Man hører lett når Mark Knopfler eller Willy Nelson tar over mikrofonen og gitaren i studio der. Men Clapton himself har virkelig jobbet hardt denne gangen for å låte enda mer JJ Cale enn salige Cale selv, for å si det sånn. Mimre-mimre.  

Vi ses til innspurt både for sjøis, ENSO og global temperatur utover høsten.  

Powered by Labrador CMS