Kort om de viktigste tingene

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Formen er fortsatt noe tufsete etter tidenes sommerforkjølelse (eller hva det nå enn var). Men nå orker jeg i hvert fall å se på iskurver og satellittbilder igjen …

 

Varmt i Las Vegas, kaldt på Grønland

Det er varslet en hetebølge med mulighet for varmerekorder i Arizona, Nevada, Utah og indre strøk av California de nærmeste dagene. 

 

Alt er stort "over there". Men værvarslingen er enkel ... (Foto: (AccuWeather.com))

 

Samtidig er det forholdsvis kjølig på Grønland. Dette synes i smeltetallene for iskappen der. Etter intens smelting tidlig i juni, har smeltingen gått nokså tregt de siste dagene. 

 

Årets smeltesesong oppe på Grønlandsbreen t.o.m. 27 juni. (Foto: (NSIDC / T. Mote, Univ Georgia))

 

Sjøis uten retning

Mye av sjøisen i Arktis virrer for tiden rundt uten å finne veien ut gjennom Framstredet. Smelting og tynning pågår, ja, men noe rekordrush er ikke i gang foreløpig. Men mye kan skje i juli og august, for isen er tynn.

Foreløpig ligger det imidlertid ikke noe tegn i værvarselet til at det skal sette seg et tungt vindsystem som kan styre isen ut mellom Svalbard og Grønland neste uke. Så derfor vil nok 2013 henge noe etter både 2007 og 2012 i dagene framover.

 

Sommerens issmelting i Arktis har så langt fulgt kurven fra 2007. Her oppdatert pr 28. juni. (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

Slik så forresten isutbredelsen ut 27. juni:

 

Iskart 27. juni basert på det japanske AMSR2-instrumentet. (Foto: (Univ. Bremen))

 

Noen kommer, noen går

Det nye NASA-solteleskopet IRIS er trygt oppe i bane, til stor jubel også her i Norge. 

Men et av ESAs flaggskip de siste årene, det infrarøde romteleskopet Herschel, ble nylig flyttet fra Lagrangepunkt L2, og sendt ut i sin siste bane. Der ble drivstofftanken tømt, og satellitten skrudd av. Herschel sluttet å produsere vitenskapelige data da den gikk tom for kjølevæske for to måneder siden. Så langt er imidlertid bare ca. 1/4 av Herschel-målingene publisert, så her kommer det mye nytt i årene framover.  

 

Hva med global temperatur i juni?

Mens vi venter på de globale temperaturtallene og rankingen for juni måned, så kan vi tyvstarte med å se på hva den løpende 30-dagers reanalysen fra NOAA ESRL sier om perioden 28. mai - 26. juni i år. (Merk at “normalen” her er for 30-årsperioden 1981-2010).  

 

Temperatur ved bakkenivå (avvik fra normalen) for tredve-dagers perioden 28/5 - 26/6 i år, iflg NOAAs reanalyse av været som var. (Foto: (NOAA/ESRL Physical Sciences Division))

 

Jeg nøyer meg her med å fastslå at juni 2013 blir/ble varmere enn normalt. Detaljene får vi ta senere. 

 

Powered by Labrador CMS