Lite nytt

Det var en travel uke, også utenfor normal arbeidstid. Tirsdag ettermiddag var det paneldebatt på Blindern under lanseringen av den populærvitenskapelige antologien "Stjerneklart", der jeg har skrevet ett av de 31 kapitlene. Torsdag var det så min tur til å holde tale under middagen for årets Birkeland-foreleser (romvær-spesialisten Terry Onsager fra NOAA). Og lørdag kunne jeg stolt kjøre min 85 år gamle mor til årets Romeriksutstilling på Lørenskog, der to av hennes bilder nå er utstilt. Så ting skjer. 

Men i Stillehavet skjer ting sakte. Alle vet at det er en El Ninjo i sving, og den bygger seg sakte opp mot klimaks og rekordvarme. Slik ser det ut i overflaten akkurat nå:

Slik var havoverflatetemperaturen (avvik fra normalen) rundt om på kloden vår denne uken. (Bilde: NOAA)

Og slik har varme-kurven under havoverflaten utviklet seg: 

Det er fortsatt et ganske kraftig varme-anomali under overflaten øst i Stillehavet. (Bilde: NOAA)

Varme-anomaliet øst i havet er avhengig av påfyll fra vest dersom det skal holde koken helt til nyttår. Og denne uken kom det et nytt, om enn lite, vestavindsutbrudd i Stillehavet. Dette vil sørge for noe påfyll til El Ninjoen, som stadig tydeligere plasserer seg et sted mellom 2010 og 1998 på rankinglistene for El Ninjoer.

Det har vært et bittelite vestavindsutbrudd (oransje/rødt) ved 170 grader øst de siste dagene. (Bilde: NOAA)

Sjøisen

Det er ganske greie isforhold nord for Svalbard og i Nordøstpassasjen nå:

Sjøisen i Arktis ved ukeslutt. (Bilde: JAXA / PolarView-Univ Bremen)

 

Samlet sett (nord + syd) har det vært ganske lite sjøis de siste månedene:

Det har vært negativt globalt sjøis-anomali i noen måneder nå. (Bilde: Cryosphere Today)

Og ellers? 

Europas nye optiske miljøovervåkningssatellitt Sentinel-2A er fortsatt under utprøving hos ESA, som slipper noen "reklamebilder" nå og da. Slik så flyplassen utenfor Athen ut da satellitten passerte der for noen dager siden: 

Flyplassen utenfor Athen, sett fra den europeiske satellitten Sentinel-2A. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2015 / ESA).

 

Sjakk

Denne gangen var det min tur til å gi opp med svarte brikker etter bare 21 trekk. Jeg prøvde meg på en frekk skandinavisk-portugisisk gambit (bondeoffer) i denne ukens parti. Da gjelder det å stå på for fullt, og ikke miste inititativet. Men i denne stillingen ble jeg for feig, og spilte det tilsynelatende trygge trekket 9 ...Kb8. Angrepet mitt stoppet opp, og deretter gikk det meste galt.

Hvit har nettopp flyttet dronningen til feltet a4. Hva ville du gjort med svarte brikker her? (Bilde: Lillestrøm Sjakklubb)

Den alltid etterpåkloke datamaskinen min er ganske klar i sin tale om at jeg her burde ha slått den hvite hesten, altså 9 ...Lxf3. Hmmm - neste gang, kanskje.  

 

God helg!

 

Powered by Labrador CMS