Litt mer om havet

Mye å gjøre nå om dagen, så derfor en heller kort blogg-sak herfra denne helgen. 

El Ninjo

Vi kommer stadig nærmere toppen på El Ninjoen. Det sier i hvert fall modellen som kjøres daglig hos NOAA. Her er prognosen datert 30. oktober, med de nyeste modellkjøringene farget blått:  

Fortsatt litt å gå på, men Nino3.4 er temmelig nær toppen nå. (Bilde: NOAA)

Det siste vestavindsutbruddet ved datolinjen var kraftig, men klarte ikke å endre så mye på varmefordelingen i Stillehavet. Vi er vel omtrent på det nivået nå som varmekurven skal begynne å falle ned fra. I 1997/1998 falt tilsvarende kurve temmelig nær nullnivået innen årsskiftet, mens i 2009/2010 holdt den seg positiv helt til påske. Noen tips om hva som vil skje denne gangen?

Vi har nok sett det høyeste punktet for varmekurven øst i Stillehavet nå. (Bilde: NOAA)

 

Temperaturen i havoverflaten

Men bevares, det er mer enn varmt nok i havet allerede til å sette globale varmerekorder. Her er f. eks. den nye september-rekorden for havoverflatetemperatur, hilsen Hadley-senteret i UK: 

September 2015 ga oss en ganske solid varmerekord for global temperatur i havoverflaten. (Data: Hadley. Bilde: Climate4you).

Til slutt er det bare å forberede seg på at global temperatur målt ved overflaten kommer til å sette en soleklar ny varmerekord hos alle måleseriene (Berkeley, GISS, Hadley, JMA, NOAA, ...) når status for 2015 skal gjøres opp ved årsskiftet.

Og prognosen for 2016? Veldig varmt ved bakken, og enda varmere i troposfæren!

 

Til slutt: Hvor ble det av den såkalte "Pausen" i den global oppvarmingen? Tja, det så nok ut som en liten pause. Men såvidt jeg kan se, så pågår det fortsatt en global oppvarming. Av havet. Av overflaten. Og av troposfæren. 

Det interessante er hvor raskt temperaturen egentlig stiger. Så vi fortsetter jakten på klimafølsomheten i månedene framover. 

 

God helg, enten du er enig med meg eller ikke. 

 

Powered by Labrador CMS