Live at Andøya

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Andøya står i rakettenes og realfagenes tegn i disse dagene. Realfagskonferanse, romfysikk-symposium, romindustri-seminar. Med rakettveteraner, rom-minister, statssekretær, stortingspolitikere, astronaut-Christer, Widerberg-utstilling. Og teknisk interesserte journalister.

Men det var ikke bare-bare å reise hit denne gangen. Hav-tåka som jeg viste på forrige blogg, skapte skikkelige problemer for luftfarten. De fleste slapp unna med noen timers busstur etter at direkteflyet fra Oslo måtte lande på Evenes. Litt mer komplisert var det da Widerøe-flyet som jeg satt på, måtte gå til Kiruna.

Oslo – Bodø – Svolvær – Kiruna – Bodø – Tromsø – Andenes må sies å være en relativt original reiserute, og neppe helt CO2-vennlig. Men fram kom jeg, og foredrag ble det. Og mye interessant å høre fra de andre foredragsholderne.

 

ENSO over +0,8

I mellomtiden har altså Nino3.4-verdien i Stillehavet krabbet over +0,8. Og dermed må vi forvente at 2012 setter inn høstspurten når det gjelder global temperatur i atmosfæren.

Oppover går det i Stillehavet. Nino3.4 verdien er nå 0,86. (Foto: (Australias meteorologiske byrå))

 

2012 er så langt det 10. varmeste året, men klatrer jevnt og trutt oppover mot de fem varmeste. (Foto: (NOAA))

 

Sjøisen

Det er enda lenge igjen av august måned, men isdekket areal i Arktis snuser allerede på minimumsrekorden. Forbered dere på en flom av avis-overskrifter og TV-innslag de kommende fire ukene om is-drama i Polhavet. Rekorder er godt stoff.  

 

Naturen kjører en "splitt og hersk" -taktikk mot sjøisen i Arktis denne sommeren. Og det gir resultater. (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

Globalt isdekke (nord + syd) er ikke fullt så dramatisk, for det er litt mer sjøis enn vanlig rundt Antarktis denne vinteren der nede.

 

Globalt sjøis-areal er lite, men er et stykke unna rekordnivå foreløpig. (Foto: (Cryosphere Today))

 

Snart klar på Mars

I mellomtiden har NASAs Mars-forskere nå bestemt seg for hvor Curiosity skal kjøre først for å gjøre detaljerte geologiske målinger. Den første turen blir på ca 400 m, bort til hva man mener er et meget interessant område.  Men først skal Curiosity ”prøveskyte” litt med laseren sin i løpet av helgen mot en stein like i nærheten.

 

Ut i stormen

Men NASA gir seg ikke med det. Nå er det bare fem dager igjen til de to satellittene Radiation Belt Storm Probes skal sendes opp. De skal opp i elliptiske baner for å fingranske strålingsbeltene (Van Allen-beltene) som ligger rundt Jorda. For å lære mer om plasmafysikken der oppe, og skaffe enda mer info om hvordan fremtidens satellitter best kan beskyttes mot hissige protoner og relativistiske elektroner.

 

Det er Van Allen -beltene som er målet for NASAs Radiation Belt Storm Probes. Vi krysser fingre for en vellykket oppskytning neste uke. (Foto: (NASA / T. Benesch, J. Carns))

 

 

God helg, med eller uten sjøis. Jeg har fortsatt to foredrag igjen å holde her oppe på rakett-jubileet. 

 

Powered by Labrador CMS