Mellom hostekulene

Slapp av, og fortsett å lese. Disse virusene eller basillene smitter nemlig ikke over internett. Skjønt - i disse tider med kunstig intelligens skal man aldri si aldri ...

Vel, i dag starter vi i cybersfæren, og ser nærmere på klimasystemet litt lenger ned. 

Jeg nevnte i en tidligere blogg at verdensmesterskapet (TCEC) for sjakk-programmer pågikk. Finalekampen i år gikk mellom Houdini (Belgia) og Komodo (USA), og Houdini vant denne tvekampen med 53 - 47. Datamaskinene spilte 50 forhåndsbestemte åpninger (bestemt av mennesker), en gang med hvite og en gang med svarte brikker. På denne måten kan sjakkspillere av kjøtt og blod i etterkant lære mer om hvordan det kan/bør spilles videre etter de velkjente åpningene.

Fjorårets verdensmester Stockfish (Norge) kom ikke til TCEC-finalen denne gangen, men stjal likevel litt av showet sist uke, da den ble rundjult av AI-programmet AlphaZero fra Google/DeepMind. Mens Stockfish, Houdini, Komodo og de andre sjakk-programmene har massevis av sjakk-kunnskap (betydning av brikker, evaluering av stillinger, disponering av tid) innprogrammert i sin software før de setter i gang med sine brutale dybde-søk, så var sjakkspillets regler det eneste AlphaZero visste da dette silisium-baserte nevrale nettet satte i gang (på et stort antall Google-maskiner) med å spille mot seg selv, for å lære sjakk. Og det nevrale nettet "forstod" etter noen timers selvstudium hvordan man skal spille sjakk smartere enn både mennesker og sjakkprogrammer - hvilket ble bevist gjennom den klare seieren (64 - 36) over Stockfish. AlphaZero vant 28 partier og spilte remis i de resterende 72 partiene. Ingen tap. (Det skal imidlertid sies at rammene for matchen ikke var optimale for Stockfish).

https://www.tu.no/artikler/slik-fungerer-den-kunstige-intelligensen-som-sjokkerte-sjakkverden/413962

De ti partiene som ble publisert i den vitenskapelige artikkelen om treningen av AlphaZero og matchen mot Stockfish, er i løpet av de siste dagene grundig gjennomgått av eksperter. Essensen så langt synes å være at sjakkspillet slett ikke opplever "remis-døden", for det viser seg at en del helt elleville ofre faktisk fører fram til vinst. Og toppspillerene synes ivrige etter å få ny innsikt og inspirasjon i klassiske stillinger ut fra AlphaZero's partier. 

https://arxiv.org/pdf/1712.01815.pdf

Og kanskje er det noen som husker filmen "War Games" fra 1983? I den spennende avslutningen der spiller datamaskinen WOPR bondesjakk (tic-tac-toe) mot seg selv, den konkluderer raskt at ingen kan vinne spillet, og bestemmer seg derfor til ikke å starte en atomkrig! 

Skjermdump fra filmen "War Games" (1983).

Tilbake til Jorda

Tross en bitteliten La Nina i fjor høst og (sannsynligvis) en litt større La Nina nå i høst, så er 2017 er i ferd med å bli et av de tre-fire varmeste årene som er registrert. Slik ser avviket fra normalen (1981 - 2010) ut for de siste 365 døgn: 

Temperatur-anomali for de siste 365 døgn, fra den amerikanske reanalysen. (Bilde: NOAA)

Sist uke presenterte jeg HadCRUT4 midlet over 11 år (ca. en solflekksyklus). Det ble korrekt kommentert at den "egentlige" solsyklusen er 22 år, fordi polariteten skifter for hver solflekksyklus. Så her er HadCRUT4 midlet over 22 år:

Globalt temperatur-anomali (HadCRUT4) midlet over 22 år (den magnetiske solsyklusen). (Bilde: Univ. of York)

Det ser vel ikke ut til at den røde kurven har noen umiddelbare planer om å begynne å krabbe nedover, nei? Desember har forresten startet ganske varmt, også. Ser ut som global oppvarming, spør du meg.  

Vitenskapen ruller videre

Ting skjer rundt om i verden, og i desember er AGUs høst-konferanse høydepunktet for mange geofysikere. Vanligvis møtes i de i San Fransisco, men i år skal det foregå i New Orleans 11-16 desember. Jeg skal ikke dit, men vi kan jo ta med titlene på to av de annonserte AGU-foredragene her, og så får vi vente på nyheter fra Louisiana:

Et av foredragene på AGU i New Orleans kommende uke.

 

Et annet av foredragene som skal holdes på AGU neste uke.

  

God helg!

Powered by Labrador CMS