Mens jeg ennå er ubeseiret ...

Hvis noen syns det er langt mellom kommentarene mine her på bloggen nå, så kan det selvsagt skyldes at ferien har startet, og det fine været ute. Hovedårsaken er imidlertid at jeg spiller i sjakk-NM denne uken. Men etter to seire av to mulige så langt i min klasse, så får man unne seg å skrive litt blogg framfor å pugge åpningsteori.

ENSO 

Stillehavet synes fortsatt å være i rute for en ganske solid El Ninjo 2015/2016. En forutsetning for dette er stadig nye vestavindsutbrudd vest i Stillehavet, og et slikt har vi hatt de siste dagene:

Det er et solid vestavindsutbrudd vest i Stillehavet nå. Det skal bety at en ny Kelvin-bølge vil vandre østover. (Bilde: NOAA)

Under den store El Ninjoen i 1997/1998 fortsatte det med ytterligere et par vestavindsutbrudd utover høsten. Vi er ikke der enda (og det er neppe noe å trakte etter, heller, med tanke på folk rundt om i verden). Mitt foreløpige tips er fortsatt en El Ninjo av omtrent samme styrke som den vi hadde i 2009/2010, eller litt sterkere. 

 

Grønland

Våre danske venner følger ivrig med på Grønlands innlandsis. Smeltingen startet sent der i år, men nå går det unna: 

Heftig smelting på Grønland i disse dager. (Bilde: DMI)

 

Rocket science

Og så er det våre venner astronautene på den internasjonale romstasjonen, da. De som lengter etter fersk mat og spennende lab-utstyr. Men slik så det ut på vær-radaren utenfor Daytona Beach da Falcon-9 raketten eksploderte på vei opp med forsyninger: 

Vrakgods fra Space-X sin rakett og fraktefartøy observert med vær-radar. (Data: NOAA)

 

Og ellers?

Nei, nå er det over til sjakken igjen. Ikke forvent å se meg så mye i kommentarfeltet her utover i denne uken. Men det er vel tvilsomt om denne gode plasseringen holder seg: 

Hmm, kan jeg få en høyere plassering i sjakk-NM enn global temperatur får hos UAH og RSS?

 

  God ferie til lesere og debattanter!

Powered by Labrador CMS