Mens regnet høljer ned over there

Orkanen Harvey klarte faktisk å få kategori-4-status like før den gikk på land. Sakte spaserte den inn i Texas, like ved den lille byen Rockport, som ble nokså skadeskutt. Tolv timer etter landfall hadde Harvey fortsatt orkan-status (kategori 1). Det må ha vært litt av et lurveleven over there. 

"Texas - here I come!" (Bilde: NOAA)

Men det er fortsatt regnet man er mest bekymret for. Amerikanske TV-meteorologer har overgått hverandre med maleriske og bibelske formuleringer om hvor mye regn som er i vente. Min favoritt så langt er "ubelievable, ridiculous amounts of rain". Værprognosene sier fortsatt at Harvey kommer til å henge over Texas i veldig mange dager, "...with no place to go". Det er faktisk mye mulig at den tar en liten tur ut over sjøen igjen for å lade vind-batteriene og fylle opp med mer vann. Slik ser dagens ferske modell-prognose ut for natt til onsdag:

ECMWF-prognosen for natt til onsdag (produsert natt til søndag). (Bilde: ECMWF)

Og ja - jeg måtte innom Youtube nå i helgen for å gjenoppfriske Scorpions og "Rock You Like a Hurricane". Det begynner jammen å bli noen år siden den kom ut.  

Kampen om modellmakten

Jeg har nevnt mange ganger de siste årene at den globale værmodellen hos europeiske værsenteret ECMWF er bedre enn modellen som den amerikanske værvarslingen kjører. Dette er amerikanerne smertelig klar over, og de tar grep for å komme på banen igjen. Her er mer info om den nye numeriske globale værmodellen (FV3) som på sikt skal erstatte dagens aldrende modell (GFS). Planen er at FV3 skal kjøres operativt fra slutten av 2019. 

https://www.weather.gov/news/fv3 

Jeg har snakket en del med amerikanske kolleger om dette, og de har alle hatt følgende budskap om hvorfor Europa fikk et forsprang på dette feltet: ECMWF har vært flinkere til å vekselvirke med forskningsmiljøene, og løfte det beste fra forskningsmiljøene inn i modellarbeidet på et tidlig tidspunkt. 

Noen kurver og figurer

Det gjøres et nytt forsøk i Stillehavet nå på å dra i gang en La Nina. Jeg blir ikke overrasket om det går den veien, men det er fortsatt litt for tidlig å konkludere. Utviklingen i overflatetemperaturen har vært slik: 

 

Overflatetemperatur-anomaliet i ekvatorbeltet i Stillehavet, plottet i både rom og tid. (Bilde: NOAA)

Og global temperatur? Vel, her er en måte å se den på: 

Globalt temperatur-anomali. (Data: Berkeley Earth. Grafikk: Univ. of York)

Tilværelsen i cyberspace

Her på bloggen var livet i kommentarfeltet sist uke som det pleier:

På pluss-siden: Det oppstod et par meget interessante faglige diskusjoner, der argumentene rullet fram og tilbake, både før og etter arbeidstid.

På minus-siden: Det dukker fortsatt opp helt irrelevante kommentarer som knapt har noe med naturvitenskap å gjøre, og en del meget stygg ordbruk som definitivt ikke har noe på forskning.no å gjøre.

Vær så snill - dersom dere på liv og død skal gå i strupen på hverandre, så gjør det faglig! 

Og ellers?

Beklager at jeg i forrige blogg glemte å snu Sentinel-2-bildet, slik at dere kunne fått et mer naturlig inntrykk av terrenget. Håper ikke altfor mange har fått kink i ryggen, eller har mistet PCen i gulvet, i forsøkene på å få den tredje dimensjonen på plass. Vel, her er bakkestasjonen Svalsat og flyplassen i Longyearbyen nok en gang, denne gang i riktig perspektiv: 

Satellittstasjonen og flyplassen sett fra Sentinel-2. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017)

Og vi tar med et Sentinel-2 sommerbilde fra Ny-Ålesund også. Snart er høsten og vinteren der: 

Ny-Ålesund sett fra Sentinel-2. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017)

God helg!

Powered by Labrador CMS