Mens vi venter på satellittene ...

Global temperatur ser så langt ut til å utvikle seg slik man skulle forvente ut fra en underliggende CO2-drevet oppvarming, toppet med en ganske heftig El Ninjo i sin tidlige fase: Vi registrerer rekordvarme temperaturer ved overflaten, måned etter måned. NOAA sier at det har vært seks månedsrekorder så lagt i 2015, og JMA, Hadley og NASA GISS er også høyere enn noen gang før. 

Det har vært en rekordvarm (nordlig) sommer for global temperatur, i følge japanske JMA. (Bilde: JMA).

"Året 2015 ligger veldig godt an til å sette global varmerekord, målt ved overflaten". Denne meldingen kom fra NOAA denne uken, og såvidt jeg kan se, så kommer året 2015 til å sette ny global temperaturrekord både hos JMA, Hadely og NASA GISS også. Dessuten blir det nok ny rekord hos Berkeley Earth også, vil jeg tro.

  

Det har vært rekordvarmt mange steder i verden så langt i 2015. (Bilde: NOAA)

 

Bare en ting mangler for god overensstemmelse med arbeidshypotesen min når det gjelder El Ninjoen 2015/2016 - nemlig at de satellittmålte temperaturverdiene i troposfæren også fyker i været. 

Nå vet vi fra før at økningen i troposfæretemperaturene kommer forholdsvis sent i ENSO-syklusen. I 1997 varte det f eks helt til desember før satellittverdiene fra UAH og RSS virkelig "tok av", og deretter dominerte mesteparten av 1998. Og i 2009/2010 varte det helt til januar 2010 før troposfæretemperaturene gikk i taket. Ingen grunn til panikk foreløpig, altså. 

Nå skal jeg ikke proklamere dette som en naturlov, men som regel er det lurt å lære litt av historien. Min prognose er derfor at vi først kommer til å se rekordhøye verdier hos UAH og RSS i desember eller januar, og at de deretter kommer til å dominere langt ut i 2016. Ikke dermed sagt at de ligger lavt nå - de har jo allerede etablert seg på et temmelig høyt nivå, slik man ser fra plottene på Climate4you: 

Satellittmålt global temperatur i nedre troposfære har etablert seg på et jevnt høyt nivå nå. Men hvor mye høyere vil denne kurven gå når El Ninjo løfter den opp rundt årsskiftet? (Data: UAH. Grafikk: Climate4you)

 

Når det gjelder selve El Ninjoen som utfolder seg, så er det ikke så mye å berette. Det meste tyder fortsatt på at den blir sterkere enn i 2009/2010, men svakere enn den store i 1997/1998. Det er fortsatt et vestlig vind-anomali i Stillehavet som i noen grad opprettholder varmen øst i havet, men vi venter fortsatt på neste vestavindsutbrudd. 

Fortsatt litt vestlig vind-anomali i Stillehavet, men når kommer det neste store vestavindsutbruddet (rødt)? Vil denne El Ninjoen gå tom i høst, eller styrke seg? (Bilde: NOAA)

I motsetning til hva som skjedde i 1997/1998 og 2009/2010, så var vi bare et lite tiendel fra at 2015 også ble utnevnt som El Ninjo-år. Jeg vil derfor ikke utelukke at El Ninjoen 2015/2016 vil gå tom noe tidligere på året enn de to forgjengerne vi sammenlikner med. Men både jeg og modellene har mest tro på enda et vestavindsutbrudd i løpet av høsten. Vi får se. Varmt blir det i verden, uansett.   

 

Og ellers?

Det er mye fine bilder både fra Mars (ESA Mars Express) og Pluto (NASA New Horizons) i disse dager. Siden de norske skattepengene havner i ESA, så får vi prioritere Mars her:

(Tørr)isen på sydpolen på Mars, og noen interessante kratere på den sydlige halvkule der, sett fra ESAs romsonde Mars Express. (Bilde: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO)

De som ønsker å se bilder fra Pluto, kan klikke her:

http://www.nasa.gov/feature/pluto-wows-in-spectacular-new-backlit-panorama

 

God helg! 

 

Powered by Labrador CMS