Mens vi venter på signal ...

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg venter på at ARGO-målingene av varmen i havet for tredje kvartal skal offentliggjøres. Mens norske studenter venter på signal fra den lille studentsatellitten HiNCube, som ble skutt opp torsdag samen med et trettitall andre små knøtt.

ESA har heldigvis allerede fått signaler fra de tre SWARM-satellittene, som ble skutt opp fredag. De skal måle utviklingen i jordas magnetfelt. 

Mens vi venter, så kan vi ta en titt på en kurve som jeg ikke har vist her før, nemlig den globale temperaturkurven fra Japan Met Agency:

 

Global temperatur (avvik fra normalen for perioden 1981-2010), beregnet t.o.m. 2012 ved Japan Met Agency. (Foto: (JMA))

 

Oppover har det gått gjennom disse årene, med en trend på ca 0,68 grader pr hundreår, i flg JMA.

2013 kommer til å plassere seg over den røde linjen, så den lange trenden øker fortsatt. Uten at Milankowich-sykluser eller solflekkaktiviteten kan få noe av æren for det nå.  

Mitt syn på dette er velkjent: Sola var med på å dra global temperatur oppover til langt ut på  ut på 1900-tallet. Nå er det primært økt drivhuseffekt fra CO2 som drar oppover. Mens ENSOer og AMOer og PDOer og AOer kommer og går. 

 

Hvor global er den globale temperaturen?

Og a propos AO - den arktiske oscillasjon. Det har vært påpekt av debattanter her tidligere at det synes å være en sammenheng mellom AO og global temperatur. Det er ikke så rart - de klassiske kurvene for “global temperatur” er jo ikke helt globale, fordi man mangler lange måleserier i det indre av Arktis. 

Derfor er det ikke så rart at med negativ AO, så faller “global temperatur” noe, fordi mer av kaldlufta da renner inn i områder hvor det er målestasjoner. Mens med positiv AO holder mer av kulda seg inne i det indre av Arktis - der hvor den i liten grad blir målt. Mens målestasjoner i nord synes det er mildt. 

 

Den Arktiske Oscillasjon (AO). Temmelig negativ på 1960-tallet, klart positiv på 1990-tallet, noe negativ i det aller siste siste. (Foto: (NOAA))

 

Det er kanskje i lys av dette man bør se den nye artikkelen fra Cowtan & Way, som dere kanskje har hørt om allerede. De har prøvd å etterfylle “hullene” i temperaturmålinger ved bakkenivå i Arktis og Antarktis, med proxy-verdier basert på satellittdata. Og konkluderer at den “ekte” globale temperaturen kanskje ikke har tatt seg noen pause det siste tiåret likevel. Derimot kan måleserier som HadCRUT4 og NOAA og GISS og JMA ha blitt “lurt” av AO og polar forsterkning og tilsvarende effekter på den sydlige halvkule. 

Kanskje leser vi for mye ut av svingningene på de målte globale temperaturkurvene? Jeg bare spør …

http://kollokvium.no/2013/11/21/ingen-pause-i-global-oppvarming-likevel/

 

Og ellers?

 

Vi begynner å bli vant til at det er i vår del av Arktis det er lite sjøis for årstiden:

 

Isdekket i Arktis 21 nov. Medianen for perioden 1981-2010 er også vist. (Foto: (NSIDC))

 

Slik så orkanen “Hilde” ut, observert med MetOp-scatterometeret (som måler vind ved havoverflaten) på kvelden 16. november:

 

Vind (røde piler) ved havoverflaten, målt med vind-scatterometer fra europeisk værsatellitt da "Hilde" herjet i Trøndelag og Nordland 16. november. Tidspunkt er angitt i UTC. Blå piler er fra en værmodell. (Foto: (EUMETSAT / KNMI))

 

Og Norges varmeste sted i november, relativt sett? Det blir nok målestasjonen på Hopen i Barentshavet. Siste tretti døgn der ligger nå hele 4,0 grader over normalen. Her på Romerike (målestasjonen på Kjeller) ligger vi ikke så langt etter Hopen, med 3,1 grader over normalen siste tretti døgn. Men i dag tidlig var det ti kuldegrader ute her på Fetsund, så det vil nok jevne seg mye ut innen november er omme. Det er nok parhestene AO og NAO som har tatt en liten tur innom her på Romerike.  

 

God helg, både til de som har fri og til de som har en jobb å gjøre. 

  

Powered by Labrador CMS