Mens vi venter på varmen

Hei igjen. Jeg venter fortsatt på NOAAs kvartalsrapport for varmemengden i havet, og HadCRUT4 global temperatur for mars måned. Mens vi venter, så kan vi se litt på sjøisen.

Climate4you har noen originale måter å presentere tallene på, og den figuren her synes jeg gir et veldig fint bilde av hvordan sjøisen (nordlige halvkule, sydlige halvkule og globalt) har utviklet seg siden satellittene startet å måle. Det er løpende 12 måneders gjennomsnitt for sjøisens utstrekning som er vist her:

Sjøisens utvikling gjennom snart fire tiår med satellittmålinger. (Data: NSIDC. Grafikk: Climate4you)

Satellitter kan imidlertid også måle andre egenskaper ved isen enn utstrekning. Med gjentatte passeringer med radarsatellitt, kan man lage interferogrammer. Og da kan sprekker i isen framstå langt tydeligere enn i vanlige optiske bilder eller i grovkornete bilder tatt med passive mikrobølgeinstrumenter. Den mest berømte sprekken i isen er selvsagt den som er under utvikling på isbremmen Larsen-C i Antarktis, og dette bildet var toppsaken på ESAs web-side for noen dager siden: 

Radar-interferometri gir unike detaljer om endringer på den store isbremmen Larsen-C. (Bilde: Modified Copernicus Sentinel data (2017), processed by A. Hogg/CPOM/Priestly Centre)

Her er hele videoen:

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2017/04/Larsen-C_crack

Og det får være nok herfra for i kveld. 

 

Powered by Labrador CMS