Midtveis i 2012

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Halve året er gått, og tallene strømmer inn. Hvor står vi, og hvor går vi?

 

Tallenes tale så langt

Globalt sett startet året 2012 noe kaldt, siden det var en La Nina i Stillehavet. Så begynte global temperatur å stige. Juni 2012 er rapport som den tredje (UAH) eller fjerde (RSS, GISS, NOAA) varmeste juni-måneden som er målt.

 

Etter at halve året har gått, ligger 2012 på følgende plassering (antall år med målinger):

  • UAH: 8 / 34
  • RSS: 13 / 34
  • GISS:  9 / 133
  • NOAA: 11 / 133
  • Værballonger: 18 / 55

 

Følgende figur fra NOAA viser hvordan topp-plasseringene (året fram t.o.m. den aktuelle måneden) vekslet gjennom året for NOAA-målingene ved bakke- og havnivå. Hvor ender 2012 ved årets slutt?

 

2012 (sort) startet kaldt, men krabber oppover på statistikken. Her er løpende midlere temperaturavvik for året så langt for NOAAs bakkemålinger. Varmest er 2010 (oransje) og 2005 (rød), med 1998 (lilla), 2004 (blå) og 2002 (grønn) på de neste plassene. (Foto: (NOAA))

(En feil i figurteksten: Den blå kurven er 2003)

 

Temperaturen i stratosfæren så langt er fortsatt den kaldeste som er målt fra satellitt, selv om ikke juni måned var spesielt kald der oppe i de tynne luftlagene. 

 

 

Satellittmålt temperatur i havoverflaten i Stillehavet 16. juli. (Foto: (NOAA))

 

Slaget i Stillehavet

Hva så med veien videre? ENSO står på tredje uken nå og stanger mot PDO i Stillehavet, uten noen særlig bevegelse i frontene. De dynamiske modellene fra USA og Europa fastholder likevel at det kommer til å utvikle seg en full El Ninjo. Men så veldig sterk blir den nok ikke. 

 

Nå er det klar sannsynlighetsovervekt (%) for at det blir El Ninjo (rødt) i høst. (Grønn = nøytral, Blå = La Nina). (Foto: (CPC/IRI))

 

Mange mener at det er ECMWF som har den beste modellen for sesongvarsling. Her er hva ECMWF mener om forholdene i havoverflaten i tropene midlet over de tre månedene september-oktober-november: 

 

Nyeste hav-prognose (avvik fra normalen) for sept-okt-nov fra ECMWF: Det blir El Ninjo i Stillehavet, og temmelig nøytralt i Atlanterhavet. (Foto: (ECMWF))

 

Hvis det faktisk utvikler seg en El Ninjo nå, så kommer 2013 til å bli et meget varmt år. 

 

Snø

Verden er blitt varmere de siste tiårene, uansett hva man måtte mene om årsaken. Og da er det ikke rart at snødekket areal på den nordlige halvkule krymper såpass langt ut på året som i juni måned. Juni 2012 satte faktisk minimumsrekord:

 

Rekordlite snødekke på den nordlige halvkule i juni 2012. (Foto: (Rutgers University Global Snow Lab))

 

Satellittmålinger for typiske snø-måneder som februar og mars viser ikke noen tilsvarende trend. Det kan snø mye om vinteren i en varm verden. 

 

Storm der oppe

Sola hadde et solid utbrudd torsdag 12. juli, og gjett om det ble liv og røre i ionosfæren og magnetfeltet vårt to dager senere, da masseutblåsningen traff Jorda. Det ble meldt om nordlys i California, og GPS-posisjonene virret mye mer enn normalt her i Norge gjennom helgen og mandag morgen.

 

Store forstyrrelser i Kartverkets GPS-stasjoner denne helgen, etter utbruddet på sola torsdag 12. juli. Forstyrrelsene nådde langt sør i landet på søndagen. (Foto: (Kartverket))

 

Noen bilder

Mens det har vært veldig varmt på Grønlands vestkyst (med oversvømmelse i Søndre Strømfjord), så er temperaturen på Østkysten der litt mer preget av det kalde været i Nordsjøen og Norskehavet. Her er en liten stripe sørover fra Angmagssalik, sett fra satellitt 15. juli:

 

Sommer og sol, men ikke mye grønt å se på sør-øst-kysten av Grønland. Men mange isfjell i sjøen. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

Men hvor mye smeltet det egentlig på Grønland i fjor? Her er kurven fra tyngdefelt-satellittene GRACE som man valgte å bruke i “State of the Climate in 2011” fra Bulletin of the American Meteorological Society: 

 

 

Og i tilfelle du mangler lesestoff i ferien - mye interessant å se i den rapporten:

http://www.ncdc.noaa.gov/bams-state-of-the-climate/2011.php

 

Og skriv gjerne noen kommentarer her på bloggen hvis det blir for kjedelig bare å slappe av i sola som snart kommer nå. 

Powered by Labrador CMS