Midtveis i 2016

Verden er varmere nå enn da jeg var guttunge. Vi pleide å plukke blåbær på hytta rundt bursdagen min, som er 9. august. Nå er blåbærene allerede plukket, og det gjenstår enda en uke av juli. 2016 ble for øvrig et bra blåbærår her ved Øyeren, og det er også rikelig med rips og stikkelsbær i hagen på Fetsund. Derimot er det lite solbær her i år. Men det finnes sikkert en god geofysisk eller biofysisk forklaring på fenomenet?  

Global temperatur

Måleseriene for global temperatur er kommet halvveis i 2016. Gjennomsnittlig avvik fra normalen for årets seks første måneder er rekordhøyt både målt ved overflaten (JMA, GISS, NOAA og snart Hadley) og i troposfæren (UAH, RSS, værballonger).

Det er dermed også på tide å komme med et tips eller to for hvordan hele 2016 vil ende. Mine tips er: 

- 2016 blir det varmeste året hittil på alle måleseriene ved overflaten. 

- 2016 ender omtrent likt med 1998 når det gjelder satellittmålt temperatur i nedre troposfære. 

Hovedårsaken til denne asymmetrien, er kanskje at troposfære-temperaturen i stor grad styres av ENSO-utviklingen i tropene, der 1998 hadde en kraftigere El Ninjo enn 2016. Mens krympingen av isen i Arktis, som betyr mye for temperaturen ved overflaten, i mindre grad påvirker temperaturen noen kilometer oppe i troposfæren.

Satellittmålingene av global temperatur i nedre troposfære sier at 2016 så langt er rekordvarmt, når halve året er unnagjort. (Bilde: NOAA)
I praksis ble det delt førsteplass mellom 2015 og 2016 når det gjelder global juni-temperatur. (Bilde: JMA)
NASA GISS sier at alle årets seks første måneder har vært rekordvarme. Det kan bli noen år til neste gang den rekorden blir slått! (Bilde: NASA GISS/Columbia Univ.)

 

Sjøisen

Ferieturen brakte oss til Sassnitz på Rugen i Tyskland. De har en lang molo der. Hvis jeg forstod den tyske guiden riktig, så har Sassnitz den lengste moloen i Østersjøen, og dens viktigste funksjon er ikke å stoppe bølgene, men å stoppe sjøisen.

Så - vil store ismengder igjen kunne trykke på mot moloen i Sassnitz vinterstid, eller har global oppvarming passert forbi det punktet? Med den svakeste solsyklusen på hundre år, og store buktninger på jetstrømmen, tror jeg nok vi vil få se noen vintre i årene framover som vil være preget av mye kald nordavind på de trakter. Og dermed vil nok moloen i Sassnitz fortsatt kunne ha en viktig rolle å spille i kampen mot sjøisen.   

 

Den lange moloen i Sassnitz. (Bilde: T. Wahl)

Oppe i Polhavet kjemper juli 2016 en hard kamp mot juli 2012 om tittelen som minste juli-sjøis-året. Jeg tror nok 2012 er i ferd med å vinne den kampen, men jevnt er det: 

Det er close race mellom 2012 og 2016 når det gjelder satellittmålt sommer-sjøis i Arktis. (Bilde: EUMETSAT osisaf.met.no)

Grønland

Sommersmeltingen kom litt sent på Grønland i år: 

Prosentandel av iskappen på Grønland hvor smelting pågikk da satellitten passerte. (Bilde: DMI)

Såvidt jeg kan se på langtidsvarselet fra ECMWF, så skal vi ikke forvente noen rekordsmelting på Grønland denne sommeren. Og bra er jo det.  

ENSO

Det første forsøket i år på å etablere en La Nina i Stillehavet, har fislet bort. Jeg tror derfor vi kan forvente ganske høye verdier for global temperatur de nærmeste månedene. Slik er kurven for temperatur-avviket under overflaten:

Ikke så veldig kaldt under havoverflaten ved ekvator i Stillehavet nå om dagen. (Bilde: NOAA)

Og ellers?

Takk for alle kommentarene på den forrige bloggen. I skrivende stund er det registrert hele 860 kommentarer der! Beklager at jeg kanskje ikke har fått lest alle sammen. 

Fortsatt god sommer. 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS