Moon of Alabama

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av uken kom ESAs store fraktefartøy ATV-4 (med det noe ubeskjedne navnet “Albert Einstein”) opp i bane. Og mens vi venter på at NASA i slutten av måneden sender opp solforskernes nye favoritt IRIS, så får vi se litt nærmere på vår egen klode. 

 

Looking for a hot spot

De som følger med på Roy Spencers blogg, har vel allerede registrert at Spencer og hans kollega John Christy ved University of Alabama - Huntsville nå har startet et faglig hardkjør mot klimamodellene som ble kjørt for IPCC5 .

Det er særlig modellenes yteevne i et stykke opp i troposfæren over ekvatorbeltet  som er i skuddlinjen. Det er der jakten på den såkalte “hot spot” foregår. Og ja, det pågår en oppvarming der oppe, men den er altså langt svakere enn hva modellene har spådd:

 

Alle klimamodellene har varslet raskere oppvarmingstrend i tropene enn hva målingene fra satellitter (strek) og værballonger (sirkel) viser. (Foto: (John Christy på Roy Spencers blogg))

 

Noe lengre ned i troposfæren har nå UAHs “konkurrent” RSS også kommet med sine tall og kart for global temperatur i mai måned. Det er ikke mye avvik mellom tallene fra RSS og UAH. Trenden i nedre troposfære siden målingene startet er ca 0,13 grader pr tiår, og ser nå slik ut fra RSS:

 

Oppvarmingstrend i nedre troposfære, nesten globalt. (Foto: (RSS))

 

Vanndamp

Det kommer til stadighet meldinger om voldsomme regnvær og flommer rundt om på kloden. Det er ikke så rart, for det er mer vann å ta av der oppe nå enn for et par tiår siden. Her er NOAAs tall for spesifik luftfuktighet i nedre troposfære, plottet av Climate4you:

 

Globale tall for spesifikk luftfuktighet målt nær bakken (nederst) og i ca 4 km høyde (øverst). (Foto: (Data: NOAA, Grafikk: Climate4you))

 

 

Is på hav og land

Isen i Hudson Bay har holdt stand lenge i år, men nå er den på vikende front. Her er bildet fra 6. juni (basert på målinger fra japanske satellitten Shizuku):

 

Det begynner omsider å bli noe åpent vann i Hudson Bay. (Foto: (PolarView / Univ Bremen))

 

Også på Grønland har smeltingen nå kommet igang etter en noe treg start denne våren. Slik var situasjonen oppe på breen fram t.o.m. 6. juni:

 

Årets smelting (rødt) på Grønland sammenliknet med normalen (blått). Den angitte verdien er prosentandel av isens areal hvor smelting pågår, målt fra satellitt. Det forventes høye "røde" verdier utover sommeren. (Foto: (NSIDC / T Mote, Univ Georgia))

 

Sommer på Svalbard

 

Til slutt, et bilde tatt i klarvær på Svalbard 7. juni:

 

Ny Ålesund og traktene deromkring på Svalbard, sett fra satellitt 7. juni. Lite is nå i Wijdefjorden. (Nord er opp til venstre). (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

God helg. Og ikke se rett mot sola; det er noe vi har satellitter til å gjøre.  

Powered by Labrador CMS