Mye å melde

Det var litt av en romfartsuke, ja. NASAs melding om geysirer på Jupiters måne Europa, ESAs avslutning av Rosetta-ferden med en vellykket styrt/landing på kometen, og Elon Musks offentliggjøring av sine teknologiplaner for Mars-ferder.

Og mens vi snakker om romfart: De som så, eller leste, science fiction i forrige årtusen vil kanskje huske at Jupiters måne Europa har en helt spesiell stilling blant de andre klodene:

"ALL THESE WORLDS


ARE YOURS EXCEPT


EUROPA


ATTEMPT NO


LANDING THERE"

(2010: Odyssey Two / The Year We Make Contact)

Jupiters måne Europa har en av hovedrollene i denne romodysseen.

Arthur C. Clarke skrev den boken i 1982, og NASA hadde nok fortalt ham allerede da at månen Europa har gode forutsetninger for liv. 1982 var også det året jeg var soldat på FFI, før jeg begynte som forsker der året etter. Han som ansatte meg på FFI var forresten spesialist på baneberegning, og var tilstede på Romsenteret fredag da vi så Rosetta sende sine siste data hjem fra kometen:

Et av de siste bildene som Rosetta tok på veien ned mot kometens kjerne. Avstanden her er 5,7 km, og bildeutsnittet er ca 200 meter bredt. (Bilde: ESA)

Og Mars? Vel, det var en interessant og tankevekkende presentasjon som Elon Musk holdt. Men ESAs ministerkonferanse i desember vil nok bli noe mer nøktern enn dette: 

Astronautene går om bord i Mars-raketten. (Bilde: Space-X)

Sjøisen

September er unnagjort, og det er på tide å gjøre opp status for den måneden som har den minste sjøisutbredelsen i Arktis. Først ute er EUMETSAT, som nå har lagt ut denne figuren:

September-sjøisen 2016 forandret ikke mye på den synkende trendlinjen. (Bilde: EUMETSAT osisaf.met.no)

Mitt tips var at september-sjøisen i Arktis ville bli den tredje laveste, og havne omtrent på trendkurven. Fasiten viser at jeg bommet med tre eller fire plasser, og at september endte hårfint over trendkurven. Minimum ble nådd ganske tidlig i september, og deretter gikk det raskt oppover. Konklusjonen må likevel bli at 2016 endte svært nær det man kunne forvente ut fra den den fallende trendkurven for september-sjøisen.

Det global isdekket er for øvrig svært lavt nå, siden både Arktis og Antarktis ligger godt under normalen.

Global temperatur

HadCRUT4 er alltid den siste av de klassiske globale temperatur-kurvene som kommer med sine tall. Nå er august omsider på plass der, og 2016 satte altså ny global varmerekord for august hos HadCRUT4. De løpende reanalysene tyder på at september også ble en svært varm måned, globalt sett.  

Slik ser samlekurven hos Climate4you ut nå, oppdatert med august:

Den tykke kurven hos Climate4you stiger fortsatt. Global oppvarming. (Data: NASA, NOAA, Hadley, RSS, UAH. Grafikk: Climate4you)

Vi må forvente at denne kurven etter hvert vil toppe seg, og at det så kommer noen år uten globale varmerekorder. Før nye El Ninjoer og enda mer CO2 trolig drar global temperatur til nye høyder.

Slik ser det forresten ut nå når man plotter global temperatur (HadCRUT4) mot atmosfærens CO2-innhold:  

Er det en sammenheng mellom CO2 og globalt temperaturanomali? Javisst, men det er mer enn bare CO2 som spiller inn. (Bilde: Climate4you)

 

Og ellers?

Hurricane Matthew kommer nok til å sette sitt preg på uken som kommer. I hvert fall på Jamaica, Haiti, Cuba og Bahamas:

Slik er prognosen for "Matthew", som er en meget sterk orkan. (Bilde: NOAA)

God helg! 

Helt til slutt: Et fint satellittbilde fra Grønland 28 september: 

Grønland sett fra NASAs satellitt Terra. Mye fin geofysikk der. (Bilde: NASA Terra MODIS)

 

Powered by Labrador CMS