Nå faller snart varmerekordene?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En liten kveldsblogg som underlag for grubling og debatt. Det gjelder global oppvarming. Ting tyder på at noe er på gang. 

Den ene forutsetningen for rekordvarm atmosfære er allerede på plass: Varmemengden i havet har langsomt klatret oppover de senere årene til rekordhøyt nivå.

 

Stadig mer varme i havet. Her de øverste 700 meterne. (Foto: (Data: NOAA. Grafikk: Climate4you))

 

Den andre forutsetningen er også på plass: Sola er oppe på et rimelig høyt nivå igjen når det gjelder TSI (selv om solflekker og UV-stråling bare er sånn middels).

 

Den tredje forutsetningen er også på plass: De store vulkanene ser ut til å holde seg i ro (uten at jeg kan garantere at de vil fortsette med det). 

 

Og den fjerde, avgjørende, årsaken ser nå ut til å melde seg på banen: Stillehavet er på vei inn i noe som likner på en El Ninjo. Havoverflatetemperatur-indeksen Nino3_4 har nå gått inn i positivt område.

 

Etter litt nøling bestemte Stillehavet seg første uke i juni for å gå inn i positivt ENSO-leie. Og nå er det vel alvor? (Foto: (Australias meteorologiske byrå))

 

NOAAs havmodel har lenge har varslet omslag til en El Ninjo. Modellene fra det europeiske værsenteret ECMWF, britiske UK Met Office og MeteoFrance synes også å være klare i sin tale: ENSO-indeksen kommer til å stige over +0,5. 

Modellene har grublet ganske lenge på saken, mens ENSO har vippet rundt null. Nå synes de å ha bestemt seg.  (Og hvis de bommer, så er det i seg selv veldig interessant, rent faglig).  

 

De siste dagers ENSO-prognose fra NOAA. De fleste andre dynamiske modellene synes å være nokså enige. (Foto: (NOAA))

 

Global satellittmålt temperatur i nedre troposfære skyter allerede i været. Mai ble den fjerde varmeste mai-måned som er målt, tross helt nøytral ENSO. Juni ligger så langt an til å ble den tredje varmeste av sitt slag. Og atmosfæretemperaturen ligger vanligvis  litt etter det som skjer i havet.

 

Det ble tidenes fjerde varmeste mai-måned målt fra satellitt. Slik fordelte varmen seg. (Foto: (University of Alabama in Huntsville))

 

2012 startet for kaldt til at det kan bli et rekordvarmt år. Men med en El Ninjo på gang nå, så blir kanskje 2013 et rekordvarmt år? Globalt, altså. 

 

Satellittmålt temperatur i nedre troposfære (grønt) nærmer seg nå verdiene fra El Ninjo-året 2010 (oransje). 2011 (rødt) og 2009 (blått) var kaldere på denne tiden av året. (Foto: (NOAA/NASA/UAH))

 

Noen som er uenige i, eller har utdypende kommentarer til, denne raske analysen? 

Powered by Labrador CMS