Noen flere sommertall og -kurver

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En lynrask ferie-visitt innom blogg-editoren i dag for å legge ut noen flere figurer, som kanskje kan danne grunnlag for mer sommerdebatt.

 

Sjøis

Det er nå isfritt i Hudson Bay og Karahavet. Solid smelting i Arktis de siste ukene, men fortsatt et godt stykke bak rekordårene 2007 og 2012.

 

Isfritt både i Hudson Bay og Karahavet nå, her er det satellittbaserte iskartet fra EUMETSAT 16 juli. (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

 

Det smelter jevnt og trutt i Arktis denne sommeren. Her oppdatert 17. juli. (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

 

Så er de offisielle tipsene kommet for hva september-verdien blir for sjøisen i Arktis. Vi heier på norske “Andersen”, som har gjort det meget bra de to forrige årene. 

 

De internasjonale tipsene for årets september-sjøis i Arktis. Deltakeren "Andersen" er Adm.Dir. på Norsk Romsenter. (Foto: (www.arcus.org))

 

http://www.arcus.org/search/seaiceoutlook/2013/july

 

I Antarktis ligger sjøisen forresten ganske nær ny maksimumsrekord denne vinteren. Det kommer vi tilbake til når maksimum nærmer seg der nede.  

 

Grønland

Det har vært jo-jo-smelting på Grønland denne sommeren. Resultatet så langt ligger rundt normalen:

 

Prosentandel av Grønlandsisens areal hvor smelting er observert fra satellitt så langt i år. (Foto: (NSIDC / T. Mote, Univ Georgia))

 

Global (atmosfære-)temperatur

I juni måned var det Finnmark, Alaska og Nordvest-Canada som hadde sommervarmen. Skal vi gjette at det blir den amerikanske østkysten, London og Oslo som blir vinnerne i juli?

 

Månedstemperatur (avvik fra normalen) for juni 2013 i nedre troposfære. (Foto: (UAH))

 

NASA GISS hadde sin globale juni-temperatur helt oppe på andreplass, mens UAH rapporterte fjerdeplass og RSS syvendeplass. Her er årets temperaturprofil fra GISS:

 

Global temperatur (avvik fra normalen) så langt i år, i flg NASA GISS. (Foto: (NASA GISS))

 

Ellers er det mye snakk om solsyklusen. Så da kan det jo være greit å midle global temperatur over en typisk solsyklus-lengde på ca 11 år. Da får man følgende kurver:

 

De fem måleseriene for global temperatur, løpende midlet over 133 måneder (ca en solsyklus). (Foto: (gpwayne på Skepticalscience))

 

Det ble en dump der da 1998 ble dyttet ut av statistikken. Og så blir det vel en bitteliten dump når 2013 etter hvert dytter ut 2002 …? 

 

Og årets sommer-lektyre? Det er disse to:

  • Levermann et al: “The multimillennial sea-level commitment of global warming”, PNAS 2013.  
  • Rycroft et al: “Recent advances in global electric circuit coupling between the space environment and the troposphere”, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestraial Physics, 2012.

 

Interessante saker. Men det får jeg komme tilbake til om noen uker. Mer ferie nå. 

 

Powered by Labrador CMS