Noen mai-tall for kloden vår

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Først noen ord om et meget interessant møte jeg var på denne uken: Norske og japanske forskere innen solfysikk, romfysikk og nordlys møttes til to dagers seminar på Blindern. Det bilaterale forskningssamarbeidet på dette feltet går helt tilbake til professor Kristian Birkeland (han på 200-krone-seddelen), og i våre dager er det meget tett samarbeid både innen solforskning, sonderakettforskning i ionosfæren, og radarmålinger av nordlyset med de store radarene i Nord-Skandinavia og på Svalbard.  

 

Birkeland var den forskeren som først forstod hvordan sola lager nordlyset. Han klarte sågar å demonstrere det på lab'en. Og så var det visst noe industri-greier også ... (Foto: (Norges Bank))

 

Den japanske sol-observasjonssatellitten Hinode er i verdensklasse, og det samme er det norske analyse- og modelleringsmiljøet på Institutt for Teoretisk Astrofysikk. Sammen pønsker de ut hvordan den neste japanske solobservasjonssatellitten (med foreløpig navn SOLAR-C) bør bygges for å kunne fravriste sola flere hemmeligheter.

Norske og japanske instrumenter flyr også sammen på sonderaketter som skytes opp fra Andøya og Svalbard. Og japanerne er svært opptatt av at det har blitt mindre sjøis øst i Barentshavet og i Karahavet om vinteren. Det kan nemlig gi mer snø i Tokyo!

Men så over til tallene for mai-måned:

 

USA tok varmebølgen

Både offisielle myndigheter og noe mer skeptiske blogg-sider synes å være enige: De siste tolv månedene er den varmeste ett-års-perioden man har målt i de 48 “sammenhengende” statene i USA.

 

USA har akkurat opplevd den varmeste 12-måneders perioden i landets historie. (Foto: (NOAA NCDC))

 

Sjøisen i Arktis

Det ble en midt-på-treet plassering for sjøisdekket i Arktis i mai måned.

 

Langt fra rekord i mai for sjøisen i Arktis, hva utstrekning angår. Men noe signifikant avvik fra trend-kurven kan det nok ikke sies å være. (Foto: NOAA NSIDC)

 

Men i gjennomsnitt er isen tynn, så sjøis-volumet i Arktis kom ut likt med fjorårets rekordlave mai-nivå (her avvik fra normalen):

 

Fortsatt dødt løp mellom 2011 og 2012 når det gjelder sjøisens volum i Arktis. (Foto: (Polar Science Center, Univ Washington))

 

Nedre troposfære

Jeg viste den geografiske fordelingen av mai-varmen i onsdagens blogg. Nå er UAH-kurven for avviket fra temperatur-normalen i nedre troposfære kommet på Climate4you, og den ser slik ut:  

 

Temperatur i nedre troposfære, målt fra satellitt. Tre års middelverdi (tykk kurve) er nok en gang på rekordhøyt nivå, og kommer til å gå enda høyere neste måned. (Foto: (Data: UAH. Grafikk: Climate4you))

 

Temperaturen i havoverflaten

En av debattantene på onsdagens blogg ba meg se nærmere på global havoverflate-temperatur (SST), som foreløpig ikke synes å være på noe rekordspor. Det er et godt poeng. Foreløpig har vi imidlertid bare global SST for april måned. Det blir spennende når mai-verdien kommer fra NOAA om en uke. Jeg vil tro at denne kurven har steget en god del allerede da. 

 

Globalt temperatur-avvik i havoverflaten ved utløpet av april. Hvor vil denne kurven være om et halvt år? (Foto: (NOAA NCDC))

 

Og ellers …

 

Noen som synes det har vært et par kjølige uker her hjemme nå? Synderen sitter ute i Nord-Atlanteren. NAO-indeksen har nemlig vært i negativt lune:

 

Hils på NAO-indeksen, og be om pent ferievær ... (Foto: (NOAA))

 

Det var ikke bare Venus som gjorde en passering foran sola her om dagen. Romteleskopet Hubble suste også forbi samme dag, med noe større vinkelhastighet sett her fra bakken. Astrofotograf Thierry Legault tok en rask serie med bilder:

 

Hubble (med ring rundt) suser forbi solskiva, mens Venus og noen solflekker står og ser på. (Foto: (Thierry Lebault / www.spaceweather.com))

 

Nyeste fra NASA Marshall Space Flight Center om nåværende solsyklus er at den vil toppe seg våren 2013 med et midlere solflekktall på ca 60. Denne prognosen synes å være ganske stabil nå, for vi er ganske nær toppen. Interessant at vi får oppleve den svakeste solsyklusen på ca hundre år. Men det hadde jo vært enda mer spennende om det hadde vært den svakeste på 200 år, da …

Powered by Labrador CMS