Norge i skuddet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilradio og CD-spiller har surret og gått gjennom kø, kork og vei-arbeid ved Alnabru denne uken, parallelt med at hjernen min har tygd på hva blogg-debattantene har skrevet i sine kommentarer.

Mens jeg satt der i bilkøen begynte tingene å blande seg i hodet mitt. Anne Grete Preus kastet seg plutselig inn i debatten om havnivåstigning med følgende refreng:

”Av og til, av og til er en millimeter nok”

Hun manet også til noe skepsis når det gjelder vær- og klimamodeller:

”Sommerfuglvinger – kan forandre alt”

Og gjennom Patti Smiths tolkning av en nokså kryptisk Dylan-sang fra 1967 fikk jeg plutselig en erkjennelse av hvordan jeg kanskje framstår for enkelte lesere her på bloggen:

”There was a wicked messenger … with a mind that multiplied the smallest matter”

Og jeg begynte å tygge litt på følgende dylanske visdomsord i siste verset:

 

”And the people that confronted him were many
And he was told but these few words which opened up his heart
If you cannot bring good news, then don’t bring any”

 

Men vips, nå er det helg. På’n igjen med ny blogg.

 

Gratulasjoner til Kartverket

Sola hoster og harker, og det påvirker Jordas ionosfære og signalene som passerer igjennom ionosfæren. For et par uker siden åpnet derfor Kartverket sin nye tjeneste “seSolstorm”. Her kan man se hvor uregelmessigheter i ionosfæren vil kunne påvirke nøyaktigheten av GPS-posisjoner i Norge og øyene i Arktis. Kjekt å vite for de som kjører gravemaskin med differensiell GPS, og tror at de har supernøyaktighet. Noen ganger er ikke Naturen samarbeidsvillig, og det ser man på “seSolstorm”.

 

Mandag 2. juli var det action oppe i ionosfæren vår. Kartverkets nett av GPS-mottakere merket det godt. (Foto: (Kartverket))

 

Kartverkets ionosfære-tjeneste vil på sikt inngå som en del av den europeiske romværtjenesten som er under etablering i ESA.   

http://sesolstorm.kartverket.no/

 

 

Hurra for Blindern!

Astronomene og solforskerne ved UiO gjør det virkelig skarpt om dagen. Solforskerne fikk forsiden på selveste Nature denne uken med sine magnetiske tornadoer på sola! Gratulerer til Institutt for teoretisk astrofysikk. Og de gir seg nok ikke der. Les mer her:

http://www.mn.uio.no/astro/

 

ESA og CERN

Det finnes to virkelig store mellomstatlige forskningsorganisasjoner i Europa: ESA og CERN. Og selv om ESA i løpet av de siste dagene både har skutt opp den geostasjonær værsatellitten Meteosat-10 og dyttet navigasjons-testsatellitten Giove-A ut til en pensjonisttilværelse i parkeringsbane, så er det selvsagt meldingen fra CERN om Higgs-partikkelen som har vært diskusjonstemaet denne uken. Også blant romforskere.

Og ikke uten grunn.  Elementærpartikkelfysikken og kosmologien møter hverandre som kjent i Big Bang, de sorte hull og de uløste spørsmålene om hva er mørk materie og mørk energi. Så noen dagers feiring er ok, men så får fysikerne gå på med ny innsats. Universet er fortsatt ikke forstått (og vi kommer vel aldri helt fram, heller, men det er en sak for filosofene).

 

Ukens (nesten-)rekorder

De første resultatene for juni måned er nå inne. Jeg har tidligere i år lovet leserne rekorder denne sommeren, og nå begynner de å komme: 

 

Isdekke

Sjøisens utstrekning i Arktis i var den nest laveste som er er målt fra satellitt for juni måned. 

 

Det ble den nest laveste is-utbredelsen som satellittene har målt i juni. En ganske stabil nedadgående trend, ser det ut til. (Foto: (NOAA NSIDC))

 

Isvolum

Det ble juni-rekord når det gjelder volumet av sjøisen i nord. 2012 og 2011 har ligget temmelig jevnt gjennom vinteren og våren, men nå ser det ut til at 2012 stikker i fra. Og dermed kan vi nok forvente nye månedsrekorder for sjøis-volum utover sommeren og høsten. Og kanskje en årsrekord til slutt?

 

Ny minimumsrekord for juni måned når det gjelder sjøisens volum i Arktis. I hvert fall i følge PIOMAS-analysen. Måle-enheten her er 1000 kubikk-kilometer. (Foto: (Polar Science Center, Univ Washington))

 

Global temperatur

Roy Spencer ved UAH er som vanlig den som først melder ifra om hva satellittene målte av temperatur i nedre troposfære i måneden som gikk. 0g varmt ble det: Såvidt jeg kan se kvalifiserer +0,37 grader C som den tredje varmeste juni-måneden. Litt foran 2011, og langt foran 2009. Kun bak El Ninjo-årene 1998 og 2010. Juni-rekorden faller nok neste år hvis det blir en ordentlig El Ninjo nå.  

Bare for å minne om det: Jeg varslet for mange måneder siden en solid rekord denne sommeren for UAH på 3-års kurven på Climate4you. Det er et bankers-tips nå.  

 

Her er juni-verdien for satellittmålt global temperatur i nedre troposfære, iflg algoritmen som Roy Spencer og John Christy kjører ved UAH. Og temperaturen vil nok gå vesentlig mer oppover det kommende året enn hva Spencer har antydet her. (Foto: (Fra Roy Spencer's blogg))

 

ENSO og SST

Nino3.4-indeksen for Stillehavet holdt seg på samme verdi (+0,68) som forrige uke. Ellers er det vel ikke de store endringene i overflatetemperaturen på verdenshavene, slik satellittene ser det. De dynamiske ENSO-modellene er heller ikke helt sikre i sin sak nå - blir det en kort El Ninjo eller en lang? Både statistiske og dynamiske modeller er i ytterkanten av sin komfort-sone. Og Naturen selv vil gi svaret etter hvert. 

 

Satellittmålt temperatur i havoverflaten 5. juli. Store kontraster både i Stillehavet og Atlanterhavet. (Foto: (NOAA))

 

Noen satellittbilder

 

Mye skyer over Norge denne uken, men noen skyfrie blinkskudd har det blitt. Her er ytre delen av Vestfjorden sett fra NASAs satellitt 4. juli:

 

Nordlandskysten og Lofoten sett fra satellitt 4. juli. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

Og slik så det ut ved Scoresby Sund på Grønland 5. juli. (Merk at her er oppløsningen redusert med en faktor 2 for å se et større område):

 

Det er sommer på Grønland nå, men 5. juli hadde isen fortsatt ikke helt forsvunnet i verdens lengste fjord ved Scoresby Sund. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

En sommerhilsen til leserne

Det er fint å ha engasjerte lesere og debattanter, enten de nå er enige eller uenige med hva som skrives her på bloggen. God sommer til dere alle!

 

Sommerstemning ved Øyeren 5. juli. Dette bildet er tatt i retning Jami. (Foto: T. Wahl)

 

 

Og ja, jeg har lest den eksterne evalueringen av norsk klimaforskning. Gjerne mer debatt om naturlige klimavariasjoner her på bloggen. Sammen med fakta om hva satellittene måler i vår egen tid. 

Powered by Labrador CMS