Norge rundt igjen
Det går mot lysere tider. Og det betyr at de satellittene som tar optiske bilder, igjen begynner å vise interesse for hele landet vårt. Som for eksempel Copernicus-satellitten Sentinel-2A. Vi starter lengst sør, ved Lindesnes 26 april:
Litt mer vinterlig var det da samme satellitten passerte over Tromsø 23 april:
For småbåtfolket i Lillestrøm og Fetsund er dette årstiden da man kan se og lære seg hvor grunnene og rennene er i Glomma-deltaet i Nordre Øyeren:
Radarsatellittene Sentinel-1A og -1B fyker også rundt kloden og gjør jobben sin med overvåkning av oljesøl, sjøis, skipstrafikk, brebevegelser, nedsynking og rasfare. Og noen ganger blir de litt forvirret. Hva var det egentlig som skjedde da Sentinel-1B passerte Gøteborg torsdag 27 april?
Global temperatur og varmen i havet
Som kjent pågår det en CO2-drevet global oppvarming, mens sola prøver å holde igjen litt ved å være veldig slapp. Trendlinjen for global temperatur ved overflaten har beveget seg litt opp og ned gjennom århundrene, men det synes å være en ganske jevn stigning i våre dager. Litt under trendlinjen i 2011 og 2012, litt over trendlinjen i 2015 og 2016. Og årets verdi kommer vel til å havne ganske nær trendlinjen?
Endelig - der kom ARGO-tallene for varmemengden i havet i første kvartal 2017. Og som vi forventet - oppvarmingen av havet er i gang igjen etter den store utluftingen av varme under El Ninjoen i fjor. Artig å se at kartet stemmer med terrenget - eller kanskje riktigere å si - at tallene synes å stemme med teorien.
Uansett - god helg.