Nye tall og kurver
Rett på sak: Som nevnt forrige uke, er det nå uvanlig lite sjøis utenfor Antarktis. Slik er iskartet fra NSIDC, datert 8 desember:
Globalt sjøisdekke har ligget under normalen i hele 2016, men aldri har avviket fra normalen vært større enn nå mot slutten av året:
At det har skjedd en endring i værsystemene rundt Antarktis, er sikkert. Spørsmålet nå er hva som er uvanlig, og hva som er (den nye) normalen. Vi trenger noen år for å sortere ut akkurat det. Og mens vi snakker om været ...
"You don´t need a weather man to know which way the wind blows"
(Bob Dylan, 1965)
Det pågår en global oppvarming, og man trenger ikke å være meteorolog eller rakettforsker for å se det. Det holder med den løpende reanalysen fra ECMWF/Copernicus:
Vi skifter tema fra sjøis og lufttemperatur til snø. Det var mye snødekket areal på nordlige halvkule i november, sier satellittene:
Det er interessant med snø: Global oppvarming skal jo intuitivt gi mindre snø på bakken, men ved nærmere ettertanke så vil global oppvarming gi mer vanndamp i luften, og hvis det er vinter så kan dette gi mer snø. Så det er nok forenlig med teorien at det globalt de senere årene har vært mindre snødekket areal enn vanlig i april/mai/juni og mer snødekket areal enn vanlig i oktober og november. Men også her får vi ta tiden til hjelp i vår vurdering.
ENSO
Det ser dårlig ut for La Nina. Nylig var det nemlig et solid vestavindsutbrudd nær datolinjen:
Den amerikanske modellen sier også at ENSO nå er på vei inn i nøytralt terreng:
Men nøytral ENSO er fine saker, for da kan vi jo prøve å danne oss et bilde av hvor varmt det "egentlig" er på kloden vår ...
God helg.