Nytt år, nye tall

Januar er unnagjort. Det begynner å bli litt lysere ute om morgenen, og nå er det ikke mange ukene igjen før faren for sprengkulde er over for denne vinteren. Og de første tallene for kloden vår i det nye året, har kommet inn. 

Vi starter med sjøisens utbredelse, og der startet året med en rekord! Det ble nemlig ny minimumsrekord for sjøisen i Arktis i januar: 

Januar 2018 hadde den minste sjøisutbredelsen i Arktis som satellittene har registrert hittil. (Bilde: NSIDC)

Januar-rekord ble det ikke i Antarktis, men det ble en klar medaljeplass der. Og når det gjelder trenden der nede, så har juryen fortsatt tatt tenkepause:

Nesten like lite januar-sjøis i Antarktis i år som i fjor, etter mange år med mye is der. (Bilde: NSIDC)

Global temperatur

Som vanlig er det Roy Spencer fra UAH som er først ute med månedsestimatet for globalt temperaturanomali. Her gjelder det altså satellittmålingene av nedre troposfære. Med en aktiv La Nina med styrke -0,9 var det forventet at UAH-kurven ville gå ned denne måneden, og det gjorde den. Det er imidlertid verd å merke at seg at selv denne La Nina-influerte januarverdien ligger høyere enn gjennomsnittet under den såkalt "pausen" på 2000 tallet. Kanskje har "gulvet" for global temperatur tatt et nytt trinn opp etter den siste El Ninjoen? Eller får vi et nytt kraftig fall i denne kurven i februar?

Global temperatur i nedre troposfære bærer preg av at det er La Nina nå, og vil nok gjøre det i to-tre måneder til. (Bilde fra Roy Spencers blogg).

Vi vender blikket hjemover igjen. Norge er som kjent et lite land i utkanten av verden (...) og årstemperatur-anomaliet her er ikke nødvendigvis representativt for hele kloden. Men det er tydelig at den globale oppvarmingen setter sine spor her i landet, også. Så får vi se om den tykke linjen der vil gå oppover eller nedover de nærmeste årene:

2017 ble det tyvende varmeste året her i landet, og drar dermed den nye normalen ytterligere oppover. (Bilde: MET)

Radarsatellitten og vinden

Det var veldig sterk vind i Norge i dagene rundt 15 januar i år. Slik så det gigantiske vindsystemet i Norskehavet og Nord-Atlanteren ut 15 januar:

Vindkartet 15 januar i år. (Skjermdump fra EarthWindMap)

"Synderen" var altså et stormsentrum like nord for Island. Og slik så det ut der da den europeiske radarsatellitten Sentinel-1B passerte kl 08:04 UTC den dagen: 

Radarsatellittbilde av stormsenteret nord for Island på morgenen 15 januar. Mørke områder har lite refleksjon, lyse områder har sterk refleksjon. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2018)

Og ellers?

Etter at det blåste mye sterk passatvind (blått) i januar, har det nå startet et kraftig vestavindsutbrudd (rødt) vest i Stillehavet:

Mye vestavind i området mellom Ny-Guinea og datolinjen nå, så her vil det nok bli trigget en stor kelvinbølge. (Bilde: NOAA)

 

God helg!

 

Powered by Labrador CMS