Oppdaterte tippetips
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det ble bare en dag høstferie, for ESA og EU-kommisjonen har ikke særlig respekt for den slags norske (u)vaner når de kaller inn til møter. I løpet av denne uken har det blitt diskutert både overvåkning av verdensrommet og kommende prioriteringer i EUs store FoU-program Horizon 2020. Paris og Brussel nok en gang, altså.
Dagens tema? Jeg tror vi lar Saturns store måne Titan være i fred. Riktignok er det store mengder hydrokarboner i elver og sjøer der for de som er interessert i billig drivstoff, men det er 180 kuldegrader ved overflaten og cyanid i atmosfæren. Så da så.
Det fine samspillet mellom tyngdefeltsatellittene GRACE og GOCE har dere sikkert lest om allerede, også:
http://www.romsenter.no/Aktuelt/Siste-nytt/Antarktisk-issmelting-synes-i-jordas-tyngdefelt
Tippetips
Men siden det nå er passert 3/4 av året, så kan det være på sin plass med en foreløpig status for årets tipping. Jeg mener å huske at jeg tidlig på året leverte følgende tre tips:
- Tredje laveste sjøis-minimum i Arktis
- Global temperatur på plass 3 – 6, avhengig av hvilken temperaturserie man ser på
- Rekordvarmt år i Norge
Det ble bom på sjøisen i Arktis. Riktig svar var sjette laveste.
Når det gjelder global temperatur, så ser det nesten ut til at mitt tips var litt for forsiktig. 2014 er faktisk veldig nær ny rekord nå hos HadCRUT og NOAA. 2014 kommer nok minst til å se noen andreplasser for global temperatur.
Og Norge? Årets september-måned var ”bare” 1,7 grader varmere enn normalen (1961-1990). Årsrekordholder 2011 hadde en snau grad mer i september, men det monner lite. 2014 har fortsatt et stort forsprang på 2011 i kampen om å bli det varmeste året som er registrert i Norge.
Sjøisrekorden i Antarktis
Interessant utvikling der nede, ja. Her er oppdatert kurve fra NSIDC.
Her er forresten reanalysen av temperaturavviket for det siste halve året. Kaldt ved iskanten i sør, og varmt i det indre av Antarktis. Og varmt nord i Stillehavet.
Mer tekst og tall neste gang. Og da får vi håpe at kommentar-feltet har kommet tilbake her på forskning.no.