Opptelling/Nedtelling

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg kjøpte en CD med Fairport Convention nylig. Gamle BBC live-opptak fra 1968-1969, med både Sandy Denny og Richard Thompson på plass. Og sist uke fant jeg igjen den rapporten som jeg sendte fra FFI til Norsk Romsenter i desember 1991, med oppsummering av de første resultatene fra den europeiske radarsatellitten ERS-1 (som ble skutt opp sommeren 1991). Og i går møtte jeg ESA-folk som brakte tankene tilbake til ESA-prosjektet vi hadde allerede i 1986-87: Hvordan ville ERS-1 klare å se skip og kjølvann på havet?

Men det får være nok mimring for i dag. Sandy Denny (eneste gjestevokalist på en Led Zeppelin-plate) er for lengst død, ingen vet hvor folk-rocken tok veien, og både Europa og Japan har nettopp skutt opp nye radarsatellitter for operativ bruk. Dessuten renner det inn data fra all verdens andre måleinstrumenter om tingenes tilstand her på kloden vår. Så, hva er status, og hva er i kjømda?

Sandy Denny på scenen med Fairport Convention i 1968. (Foto: (Platecover))


 

Grønland

Vi starter på Grønland. En ny smeltesesong har startet, og spenningen er stor. 2012 var et ekstremt smelteår, mens 2013 var til å leve med. Andelen av Grønlands overflate hvor smelting pågår, følges (nesten) daglig fra satellitt. Dere kommer til å se jevnlige oppdateringer av denne figuren her på bloggen utover sommeren:

 

Smeltesesongen er i gang på Grønland. (Foto: (NSIDC / T. Mote, Univ Georgia))

 

Sjøis

Sjøisen i Arktis fortsetter sin ferd nedover mot september. Også denne uken er det ”dødt løp” med rekordårene 2007 og 2012, men fortsatt er det lenge igjen:

 

Sjøiskurven fra EUMETSAT, oppdatert 6. juni. (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

Det har vært ganske rolige vindforhold i Polhavet de siste dagene. Ingen stor bevegelse i sjøisen. I tillegg til den generelle smeltingen pga sol og varmt sjøvann, så er spørsmålet om det i år vil settes opp et vindfelt i Arktis som skyver mye eller lite is ut for smelting mellom Grønland og Svalbard.

 

Isdriften i Polhavet 6. juni. (Foto: (NRL))

 

ENSO

Ingen vet sikkert, men sjansene for at det blir en ordentlig El Nino ser ut til å være store. Sikkert er det i hvert fall at temperaturen i havoverflaten i beltet langs ekvator i Stillehavet var varmere i mai enn i april:

 

Overflatetemperatur (avvik fra normalen) i Stillehavet mellom 5 grader nord og sør gjennom det siste året. Mai (nederst) er den varmeste måneden så langt. (Foto: (NOAA))

 

En konsekvens av høyere ENSO-verdi, er at temperaturen i nedre troposfære begynner å stige. På temperaturkurven fra RSS var årets mai-måned den 6. varmeste, opp fra ellevteplass i april. Og enda har RSS-verdien bare såvidt begynt å klatre som respons på hva som skjer i ENSO-området. 

Det er forsatt noen dager til vi har resten av tallene, men jeg vil tro at vi får inn UAH på 3-4 plass, og at måleseriene ved bakkenivå vil plukke første- eller andreplasser for mai. 

 

"Fargekart" som viser satellittmålt temperatur i nedre troposfære som funksjon av breddegrad og år. Her skal det fylles på med mye rødt til høyre i månedene som kommer. (Foto: (RSS))

 

Og ellers?

Man kan måle mye rart med radar fra rommet. I Alaskas nordlige tundralandskap fins det mange svært grunne innsjøer. Mange av disse fryser helt til bunns i løpet av vinteren. Rettelse – mange av dem pleide å gjøre det. I radarsatellittbilder er det nemlig mulig å se om slike grunne innsjøer har noe vann under isen, eller om de er bunnfrosne.

Gjennom nesten 20 år med målinger (1992 – 2011) med de europeiske radarsatellittene ERS-1 og ERS-2 har det vist seg at andelen med bunnfrosne sjøer i denne delen av Alaska har blitt redusert med 22 prosent. Midlere reduksjon i istykkelse på innsjøene er rapportert å være mellom 21 cm og 38 cm i denne tyveårsperioden. Sentinel-1 vil snart starte videreføringen av denne type målinger.

 

Til slutt i dag et fint bilde fra Grønlands østkyst:

 

Det er vår og snart sommer i Scoresby Sund på Grønland. Her sett i 2x redusert oppløsning fra NASAs satellitt Aqua 6. juni. (Foto: (NASA Aqua MODIS))

 

God helg, uansett hvilket land du heier på i fotball-VM. 

Powered by Labrador CMS